„Z”-ul de pe tancurile rusești a fost interzis. Ce pățesc cei care îl vor afișa. Decizie fără precedent

„Z”-ul de pe tancurile rusești a fost interzis. Ce pățesc cei care îl vor afișa. Decizie fără precedent
„Z”-ul de pe tancurile rusești a fost interzis.

„Z”-ul de pe tancurile rusești a fost interzis. Ce pățesc cei care folosesc litera „Z” din aflabet, literă ce se regăsește pe tancurile ruseşti trimise în Ucraina. Decizie fără precedent în două state germane. Majoritatea vehiculelor militare pe care Rusia le folosește în invazia din Ucraina poartă inscripția ce pare a fi litera „Z„. Litera nu există însă alfabetul chirilic, alfabet în care este scrisă și limba rusă.

„Z”-ul de pe tancurile rusești a fost interzis

Saxonia Inferioară şi Bavaria au anunţat sancţiuni penale pentru utilizarea semnului „Z”, litera care se regăsește pe tancurile ruseşti trimise în Ucraina. Semnul nu mai poate fi folosit în locuri publice. Folosirea semnului de război rusesc este considerată o crima și este deci interzisă în aceste două state germane.

„Oricine își exprimă public aprobarea războiului agresiv al președintelui rus Putin împotriva Ucrainei prin intermediul semnului „Z” ar trebui să se aștepte la proceduri penale în Saxonia Inferioară”, a anunțat ministrul de Interne al Saxoniei Inferioare, Boris Pistorius.

O poziție similară este susținută și de către ministrul Justiției Landului, Georg Eisenreich:

„Libertatea de opinie este una dintre principalele virtuți ale Constituției noastre, dar se termină acolo unde începe dreptul penal”.

Ce ar însemna „Z”-ul de pe tancurile Rusiei

Despre semnificația „Z”-ului de pe tancurile rusești circulă mai multe teorii. Unii experți cred vehiculele au fost marcate astfel, pentru a se face o aluzie la Ziua -Z, cunoscută în istorie ca fiind debarcarea din Normandia, la data de 6 iunie 1944, atunci când a a avut loc invazia Aliaților, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ele ar fi marcate cu această literă, pentru se putea distinge mai ușor.

O altă teorie despre ce anume ar putea însemna litera „Z” de pe tancurile rusești îi aparține unui fost căpitan din cadrul US Marines, care a stat un an la Moscova, pe nume Rob Lee. El nu crede că semnele sunt folosite pentru evita fratricidul pe câmpul de luptă, întrucât, conform părerii lui, în multe cazuri, acestea sunt prea mici pentru a conta.

El este de părere că ar fi vorba despre ceva nou, ce indică, probabil, o forță cu un anumit scop. Fostul căpitan a mai susținut că există chiar mai multe versiuni ale acestor Z-uri. Astfel, în unele cazuri litera este încercuită, în timp ce unele vehicule au doar un triunghi desenat pe ele. Însemnele ar putea fi folosite pentru a ghida mai ușor forțele către locul potrivit înainte de a se începe asaltul.

Urmăriți Playtech.ro și pe