Temuta grupare mafiotă Yakuza trece printr-o criză fără precedent. Numărul membrilor din gruparea japoneză a scăzut la 30.500, de la 184.000 cât înregistra în 1960. Declinul a fost cauzat de campaniile autorităților împotriva crimei organizate și de interesul tot mai scăzut al societății japoneze față de mafie.
Poliția din Japonia a anunțat că numărul membrilor din gruparea mafiotă japoneză Yakuza a scăzut la 30.500 în 2018, cu 4.000 mai puțin decât în 2017, fiind pentru al 14-lea an consecutiv în care numărul acestora scade. Clanul Yamaguchi-gumi este cel mai numeros (aproximativ 9.500 de membri), urmat de Sumiyoshi-kai (4.900 de membri) și Inagawa-kai (3.700 de membri).
Autoritățile au investigat anul trecut 16.881 de cazuri în care au fost implicați gangsteri japonezi, cu 857 mai puține decât în 2017, majoritatea infracțiunilor având legătură cu traficul de droguri.
Tot mai mulți membri în vărstă au început să se retragă din gruparea mafiotă, nemulțumiți de faptul că aceasta a ajuns „o corporație.”
„Nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca şi cum ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o grupare criminală a devenit acum o corporaţie”, scrie Ryo Fujimara, istoric al mafiei japoneze, în cartea sa „Cei trei Yamaguchi-gumi.”
Autorul cărții este de părere vinovat pentru stadiul în care se află gruparea mafiotă Yakuza este Kyoshi Takayama, unul dintre cei mai influenţi mafioţi japonezi. „În fiecare dimineaţă, trebuia să fii prezent la 07.30 la sediul grupării, fiindcă Takayama ajungea la ora 08.00″, mai scrie Fujimara.
În plus, societatea japoneză nu se mai teme să se confrunte cu membrii din grupările mafiote, cum se întâmpla în trecut, la care se adaugă faptul că autoritățile au implementat un program prin care foștii membri ai mafiei sunt ajutați să își găsească locuri de muncă și să se integreze în societate.