Vremuri tulburi pentru toți românii cu centrale termice de apartament și nu numai. 1 noiembrie va aduce ‘fiori reci’ în buzunarele tuturor
Românii care au centrale termice sunt pe cale să scoată mai mulți bani din buzunar. Luna noiembrie aduce prețuri mai mari la gaz.
Vești proaste de la 1 noiembrie pentru românii cu centrală pe gaz
Prețul gazelor aproape s-a dublat, iar companiile anunță deja clienții că urmează să plătească mai mult pentru factura la gaz începând cu luna noiembrie.
Urmează scumpiri în lanț din toamnă. După anunțul că prețul energiei electrice va crește, acum, românii cu centrale pe gaz urmează să plătească facturi mai mari.
Clienții unui mare furnizor au fost deja notificați că de 1 noiembrie vor achita mai mult pentru consumul de gaze, iar asta pentru că prețurile de achiziție a gazelor au suferit creșteri fără precedent.
Unii vor plăti chiar dublu după ce gazele s-au scumpit deja cu 20% în ultimul an. Ultima astfel de creștere a fost în iulie, iar un sfert din românii conectați la gaze așteaptă noi majorări ale prețurilor.
Clienții care au acceptat tacit condițiile de până acum au primit propuneri de tarife noi, de la cel mai mare furnizor de gaze, însă oferta este cu 40% mai scumpă decât cea curentă.
În notificarea trimisă de către un client, compania spune că modificarea prețului este cauzată de o creștere fără precedent pe piața achiziției de gaze în România și Europa.
În ultimul an, gazele s-au scumpit în medie cu 20%, potrivit Institutului de Statistică. Clienții pot să accepte noua ofertă, să ceară alta sau să schimbe furnizorul, fără niciun cost.
Există pe site-ul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei un comparator de prețuri pentru a alege cea mai avantajoasă opțiune.
Creșteri imense la gaze
Compania furnizoare a dat un răspuns pentru Știrile Pro Tv, spunând că majorarea de la 1 noiembrie va însemna ″pentru o gospodărie cu un consum mediu anual de 10 MWh, o creștere de 90 de lei pe lună de iarnă.″
Sunt clienți ai altor furnizori care au primit oferte cu până la 100% mai mari.
„Grosso modo, putem discuta de trei milioane care au avut o creştere de 20%, alt milion de consumatori care variază între 75-105%″.
Locatarul unei case din sudul României, care în februarie 2021 achita circa 600 de lei contravaloarea gazelor pentru încălzire, în februarie 2022, ţinând seama de noile preţuri, urmează să achite circa 1.200 de lei″, spune Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă.
Totodată, vicepreședintele ANRE spune că prețurile au explodat.
Dacă în urmă cu un an, pentru august-septembrie, preţul era undeva la 30 şi ceva de lei, momentan pentru septembrie vorbim de 200-250 de lei pe Mwh”.