20 nov. 2023 | 13:08

Vremea rea a făcut ravagii în România. Ce trebuie să faci în caz de viscol sau vânt puternic pentru a fi în siguranţă

Vremea Meteo
Vremea rea a făcut ravagii în România. Ce trebuie să faci în caz de viscol sau vânt puternic pentru a fi în siguranţă
Vremea rea a făcut ravagii în România. Ce trebuie să faci în caz de viscol sau vânt puternic pentru a fi în siguranţă

Iarnă și-a intrat oficial în drepturi. Primele ninsori semnificative de la noi din țară au făcut ravagii weekendul trecut. A fost nevoie de intervenții autorităților pentru a remedia situațiile dificile din multe zone din România, mai ales de la munte.

Ninsorile au făcut ravagii în România

Vreme rea a făcut ravagii în România. Au fost înregistrate deja primele ninsori pe teritoriul țării noastre, care au provocat pagube considerabile, alături de temperaturile scăzute și de vântul puternic. Au fost afectate 79 de localități din 19 județe: AG, BH, BR, BZ, CL, CS, CT, DJ, GL, HD, ÎL, ÎS, PH, SV, TR, TL, VL, VS și VN.

În weekend-ul trecut, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat mai multe regiuni din centrul, sudul și estul țării. În această perioadă, pompierii au intervenit pentru a îndepărta 411 arbori căzuți, 50 de elemente de construcție și 19 stâlpi de electricitate de pe șosele. Ca rezultat al acestor incidente, aproximativ 60 de vehicule au suferit daune.

Pe lângă problemele cauzate de rafalele de vânt, ploile abundente au provocat inundații locale. Echipele de salvare au intervenit în 14 situații pentru a evacua apa din clădiri, curți, subsoluri și de pe străzi.

Conform informațiilor transmise de autorități, măsurile pe care echipajele de salvare le-au luat în urma incidentelor sunt:

  • menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
  • asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea
  • activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele afectate de vremea rea

Ce facem în caz de furtună

MAI a pus la dispoziție chiar și o platformă online, pe care oamenii o pot accesa oricând. Cei care vor să fie pregătiți și să știe cum să acționeze în caz de viscol sau furtună sau chiar cutremur, pot intra pe fiipregătit.ro și să acceseze secțiunea care îi interesează.

Află și: Vremea se schimbă radical de săptămâna viitoare. Elena Mateescu, director ANM, anunț despre lapoviță și ninsoare

Elimină obiectele, copacii sau ramurile uscate care, în timpul unei furtuni, ar putea cădea. Este esențial să respecți regula 30/30 pentru siguranța ta: caută adăpost în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai observat un fulger, nu poți număra până la 30 înainte de a auzi un tunet.

Rămâi în siguranță în interiorul clădirii timp de încă 30 de minute după ultimul tunet. Este important să fii atent la alertele și avertizările emise de autorități pentru a te proteja în situații meteorologice periculoase.

Încetează orice activitate desfășurată în aer liber și găsește adăpost imediat. Intră în casă, într-o clădire sau într-un autoturism pentru a te proteja de furtună. Chiar dacă există riscul de a fi rănit în cazul în care trăsnetul lovește mașina, ești mult mai în siguranță în interiorul vehiculului decât în afara lui.

Asigură-te că ferestrele și ușile sunt bine închise pentru a minimiza pericolul. Evită utilizarea apei, dușurilor sau sălilor de baie, deoarece acestea pot reprezenta surse de electrocutare în caz de trăsnet sau scurtcircuit.

Folosește telefoanele cu fir doar în situații de urgență, pentru că telefoanele fără fir sau mobilele sunt considerate sigure în astfel de condiții. Deconectează aparatele și alte echipamente electrice de la priză, cum ar fi televizoarele, computerele sau aparatele de aer condiționat, deoarece acestea pot fi deteriorate de descărcările electrice atmosferice.

Este esențial să iei aceste măsuri pentru a-ți asigura siguranța în timpul unei furtuni electrice.

Ce facem în caz de furtună

Cei care locuiesc în mediul urban trebuie să caute rapid adăpost într-o clădire pentru a minimiza riscul de a fi loviți de obiecte, crengi sau stâlpi. Într-o zonă deschisă, cum ar fi un câmp, plajă sau o ambarcațiune pe apă, așază-te ghemuit, protejează-ți urechile și capul cu mâinile, ținând capul între genunchi.

Te-ar putea interesa și: Ninge în România în aceste zile! ANM a făcut anunțul, care sunt zonele vizate de frig

Fii o țintă cât mai mică posibilă și ține-te departe de obiecte înalte, cum ar fi copacii izolați în zone deschise, câmpuri, plaje sau ambarcațiuni pe apă. Evită contactul cu obiecte metalice, cum ar fi utilajele agricole, echipamentele de fermă, motocicletele sau bicicletele.

În pădure, găsește adăpost în zone cu copaci mai mici. Într-o zonă deschisă, îndreaptă-te spre o vale. Pe un lac, ajunge la mal de urgență și caută adăpost imediat. Evită cu orice preț drumurile inundate, fie că mergi pe jos sau conduci. Chiar și un curent de apă cu adâncimea de doar 15 cm te poate dezechilibra, în timp ce unul mai profund de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Cum pregătim mașina pentru viscol

Dacă pleci la drum pe timp de viscol, trebuie să te asiguri că mașina este pregătită din punct de vedere tehnic. Asigură-te că acumulatorul și sistemul de aprindere sunt în stare excelentă, iar bornele bateriei sunt curățate. De altfel, verifică nivelul antigelului pentru a preveni înghețarea.

Vezi și: Alertă de vreme rea. A fost emis cod galben de viscol şi ninsori puternice. Avertisment ANM pentru români

Asigură-te că sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient și verifică ștergătoarele de parbriz și asigură un nivel adecvat de lichid de curățare. Verifică termostatul pentru funcționarea corectă și examinați farurile și luminile de avarie pentru a vă asigura că funcționează.

Inspectează sistemul de eșapament pentru fisuri; repară sau înlocuiește-l pentru a preveni inhalarea letală a monoxidului de carbon. Verifică nivelul și densitatea uleiului; uleiurile grele se coagulează mai mult la temperaturi scăzute.

Utilizează anvelope pentru zăpadă și ai lanțuri antiderapante la îndemână și pregătește-te pentru a utiliza combustibilul potrivit sezonului și verifică filtrul de aer.

Cum ne comportăm în caz de viscol

Dacă viscolul te-a prins pe drum și nu mai poți continua să șofezi, oprește mașina și activează luminile de avarie, atârnând o cârpă pe antena radio sau la geam. Rămâi în autoturism până când echipajele de salvare ajung.

Evită să ieși dacă nu există o clădire vizibilă pentru adăpost; distanțele pot fi distorsionate de zăpada viscolită. Menține motorul și încălzirea pornite aproximativ 10 minute pe oră, cu o ușoară ventilație pentru a preveni inhalarea monoxidului de carbon.

Curăță periodic zăpada de pe țeava de eșapament și mișcă-te, pentru a-ți menține căldura corporală, evitând epuizarea. Nu adormi; asigură-te că cel puțin o persoană este trează pentru a observa forțele de salvare.

Bea lichide pentru a preveni deshidratarea. Gestionarea bateriei este esențială pentru menținerea luminilor, căldurii și radioului. Noaptea, activează lumina interioară pentru a fi vizibil echipelor de salvare.

Dacă ești într-o zonă deschisă, utilizează zăpada pentru a scrie „SOS” pentru a atrage atenția piloților de căutare. Dacă viscolul a încetat și este absolut necesar, poți părăsi mașina și să continui pe jos.

Fii vigilent la semnele de îngheț, cum ar fi pierderea simțurilor și decolorarea albă a vârfurilor degetelor, mâinilor, picioarelor, urechilor și nasului. În cazul observării acestor simptome, apelează imediat la ajutor medical.

Fiți atenți la semnele de hipotermie, care includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, vorbire neclară, somnolență și oboseală aparentă. Dacă detectați aceste simptome la altă persoană, mutați victima într-un loc cald și îndepărtați hainele umede.

Încălziți mai întâi partea centrală a corpului, și, dacă victima este conștientă, oferiți băuturi calde non-alcoolice. Caută ajutor medical cât mai repede posibil.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul României. Video
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Capital.ro
Trucul care te ajută să cureți rapid ouăle fierte de coajă. Puțini cunosc această metodă simplă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro