Vremea o ia razna! Cod portocaliu și cod galben de precipitații și fenomene meteo extreme, în mai multe județe

de: Daniel Ștefan
24 05. 2019

Vremea o ia razna la sfârșitul acestei săptămâni (24 – 26 mai) în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au anunțat cod portocaliu și cod galben, cu fenomene meteo extreme.

Dacă la începutul acestei săptămâni vremea a fost însorită în mai multe părți ale României, spre sfârșitul perioadei vremea se va înrăutăți în special în regiunile estice, sud-estice, nordice și centrale. Sunt așteptate averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și, izolat, căderi de grindină.

Vremea se înrăutățește: cod portocaliu și cod galben pentru mai multe județe

Avertizarea este valabilă încă din a doua parte a zilei de joi, 23 mai, pentru regiunile menționate, dar sunt așteptate intensificările ale fenomenelor meteo spre sfârșitul săptămânii.

A fost emis cod portocaliu pentru județele Ialomița, Tulcea și Galați, unde ar putea fi înregistrate averse din care se vor acumula până 40 l/mp, descărcări electrice frecvente, căderi de grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

În apropiere de Slobozia, martorii au surprins o tornadă de mici dimensiuni formată pe un câmp agricol. Deocamdată n-au fost înregistrate pagube materiale notabile.

De asemenea, a fost emis și cod galben de vreme severă pentru următoarele județe: Vaslui, Vrancea, Galați, Suceava, Neamț, Iași, din nou Ialomița, apoi Cluj, Prahova, Olt, Brăila.

Vremea în București

Sunt așteptate căderi de grindină în mai multe județe

În Capitală, vremea se va menține însorită vineri, 24 mai, până după prânz, dar sunt așteptate averse spre seară, însoțite de fenomene electrice și intensificări ale vântului.

Până sâmbătă, inclusiv, maxima termică nu va depăși 24 de grade Celsius, dar duminică, 26 mai, norii se vor mai risipi, iar temperaturile pot ajunge până la 30 de grade.

Sunt așteptate ploi abundente la munte

La munte, va ploua abundent, cu acumulări de apă de până la 40 l/mp și doar sâmbătă după-amiaza aversele se vor mai rări sau va ploua doar local.

Vreme mohorâtă și la mare

Cei care și-au planificat o mică vacanță în acest weekend pe litoralul românesc, vor trebui să se aștepte la vijelii și căderi de grindină, iar temperaturile nu vor depăși 21 – 22 de grade Celsius.