Cod portocaliu de viscol, în luna mai: ce zone sunt vizate, potrivit ANM

Cod portocaliu de viscol, în luna mai: ce zone sunt vizate, potrivit ANM

Meterologii au anunțat că vremea se strică, din nou, marți seara. Va ninge viscolit, vântul va sufla cu putere și va fi cod portocaliu de viscol.

Meterologii au emis o atenționare cod portocaliu de viscol nowcasting pentru județul Hunedoara. E vizată zona de munte a județului, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 120-140 km/h, ninsoare viscolită și transport de zăpadă, potrivit ANM.

Vreme rea în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru 22 de județe, care sunt vizate de fenomene meteo extreme. Avertizarea e valabilă până marți seara, la ora 23:00.

Până acum, vremea rea a făcut ravagii în 8 județe: drumuri naționale și gospodării afectate de inundații, localități rămase fără curent electric.

Peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe s-au aflat la datorie pentru a interveni în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate de fenomenele meteo extreme. Au fost afectate județele Argeș, Bacău, Călărași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava și Vaslui. Popmpierii au evacuat apa din 2 subsoluri și din 137 de gospodării, fiind afectate 17 locuințe. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

3 drumuri naționale ( DN 2F, DN 11A și DN 15D) și 3 drumuri județene ( DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.

„Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localități din județul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situației, echipe de intervenție ale furnizorului de curent se află în teren.

La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil ( DN 15D, DJ 159A și DC 26 ) și pentru evacuarea apei din 20 case și 24 curți.

În județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).