22 sept. 2023 | 11:28

Vremea o ia razna! 36 de grade la sfârșit de septembrie 2023. Zonele afectate de caniculă

Vremea Meteo
Vremea o ia razna! 36 de grade la sfârșit de septembrie 2023. Zonele afectate de caniculă
Vremea o ia razna! 36 de grade la sfârșit de septembrie 2023. Zonele afectate de caniculă

Vremea o ia razna în toată țara! Deși suntem aproape de cea de-a doua lună de toamnă, vara refuză să plece de la noi și temperaturile sunt în continuă creștere. Sunt așteptate călduri mari, chiar și de 36 de grade celsius, neobișnuite pentru această perioadă.

Canicula lovește România

Am avut parte de o vară caniculară, cu zile în care aerul era irespirabil. Au fost temperaturi cu mult peste 40 de grade, dar se pare că nici acum nu scăpăm de căldură. Chiar dacă este aproape Octombrie, meteorologii anunță o vreme foarte ciudată.

Conform specialiștilor ANM, temperaturile vor crește semnificativ weekend-ul acesta. Cel mai cald va fi sâmbătă, în partea de sud a țării, unde temperaturile vor ajunge chiar și la 36 de grade Celsius.

Conform meteorologilor, aceste temperaturi sunt cu 10 grade mai ridicate decât cele normale. În luna septembrie, termometrele nu ar trebui să indice mai mult de 26 de grade Celsius.

„În zilele următoare așteptăm ca temperaturile să mai crească. Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 de grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă.

Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 de grade. Noi ne așteptăm la maxime vineri, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 de grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 de grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24.

Georgescu a subliniat că luna septembrie curentă este a doua cea mai fierbinte lună septembrie din ultimii 60 de ani și a anticipat că temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate și în săptămâna viitoare.

Vreme bună de plajă

Vești bune pentru cei care vor să călătorească weekend-ul acesta. Meteorologii spun că temperaturile vor fi foarte ridicate și la mare, motiv pentru care românii ar putea profita de vremea bună ca să meargă la mare.

Vezi și: Vreme total anormală la final de septembrie. Șefa ANM anunță ce ne așteaptă în perioada următoare

Conform specialiștilor, acesta ar putea fi penultimul weekend în care se vor putea bucura de apa caldă a mării.

„Probabil că este cam ultimul, poate penultimul weekend cu vreme de plajă”, a mai spus meteorologul.

Cât despre ploi, acestea nu ne vor ocoli nici în weekend, dar nu vorbim despre precipitații considerabile. De luni, însă, sunt așteptate ploi în zonele montane și în partea de vest a României.

Val de căldură din Africa

Meteorologii anunță o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Weekend-ul acesta ne vom confrunta cu temperaturi maxime de peste 35 de grade, mai ales în zona sudică.

Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea în octombrie 2023. ANM a făcut anunţul, prognoza meteo pentru următoarea lună

Specialiștii au, însă, o explicație pentru această situație. Temperaturile ar fi crescut drastic după ce un val de căldură african s-ar fi îndreptat către Europa și a lovit și țara noastră.

Meteorologii anunță o secetă moderată, puternică și chiar extremă. În următoarele săptămâni, ploile vor lipsi cu desăvârșire.