Meteorologii vin cu vești mai puțin bune pentru români chiar la începutul verii. Chiar dacă toți ne dorim zile însorite fără număr, se pare că vremea frumoasă se lasă așteptată. Specialiștii ne informează că luna iunie se caracterizează prin vreme instabilă și cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină.
Românii mai au de așteptat câteva zile până când temperaturile de vară își vor pune amprenta. Altfel zis, meteorologii avertizează cetățenii să aibă în vedere vremea capricioasă ce va urma zilele următoare și să se asigure că au în bagaj o umbrelă și pe aproape un loc unde să se adăpostească.
Elena Mateescu, director ANM, a transmis recent că 14 orașe din țara noastră se află deja sub cod galben de vijelii, ploi torențiale și grindină, iar aceste fenomene vor continua și în următoarea perioadă, cel puțin în următoarea săptămână, cu precădere, în partea de vest, nord-vest, centrul țării și zona de munte.
„În țara noastră, fenomenele meteorologice extreme vor fi de interes și în următoarea perioadă astfel încât până la jumătatea primei luni din vara 2023 să contăm pe aceste tipuri de fenomene la nivel local, cu precădere în această săptămână în partea de vest, nord-vest, centrul țării, dar și zona de munte.
Și în următoarele zile vom conta pe cantități de precipitații la nivel local care pot depăși 25 de litri pe metrul pătrat.Vorbim și de intensificări ale vântului, mai ales în zona Carpaților Meridionali cu viteze de 55-65 km/h. Este o ultimă lună de vară, cu fenomene din ce în ce mai frecvente și mai intense, așa cum anticipam. Anul 2023 nu va face excepție de la evoluția vremii prin care aceste tipuri de fenomene au devenit și sunt deja o certitudine din punctul de vedere al intensității și al frecvenței”, a transmis Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.
Potrivit prognozei meteo, pentru săptămâna în curs, valorile termice vor fi specifice acestei perioade, cu mențiunea că vor exista variabile în ceea ce provește fenomenele meteorologice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi deficitar.
În săptămâna care urmează, temperaturile vor fi ușor mai scăzute decât cele specifice, mai ales în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi deficitare.