În ultimele zile am avut parte de valori termice ridicate, și un record de 31 de grade. În acest context, ANM anunță cum va fi vremea de Paște în România, precizând și când se încălzește și mai mult în țară.
Valorile termice din ultimele zile, un adevărat record pentru această perioadă din an, nu vor reprezenta daor un episod trecător, anunță meteorologii ANM.
În acest context, a fost actualizată și prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni, iar conform acesteia, aflăm cum va fi vremea de Paște în România.
Conform datelor actualizate, inainte de Paște, ANM anunță că valorile termice vor fi „peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice.”, iar din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor fi apripaite cantitativ de cele normale perioadei, la nivelul întregului teritoriu.
Deși am avut parte de un nou puseu de căldură, în România, imediat după Florii, temperaturile se vor menține ridicate, în raport cu media anuală pentru perioada 29 aprilie – 6 mai. Previziunile privind precipitațiile sunt în concordanță cu previziunile perioadei.
În același timp, mai spun meteorologii, probabilități slabe pentru precipitații normale sau peste normal sunt prognozate pe o perioadă scurtă de-a lungul teritoriului. Potrivit meteorologilor, vremea de 1 Mai și de Paște va fi călduroasă în perioada premergătoare și în timpul perioadei de Paște, în toată țara.
Valorile termice vor fi specifice celei de-a doua părți a lunii, cel mai cald anunțându-se ăentru Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, unde se vor înregistra temperaturi ridicate.
În martie, oamenii de știință de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE au declarat că sunt uimiţi de temperaturile lunii februarie 2024, care a fost cea mai fierbinte lună, conform înregistrărilor care datează din 1940.
Vestea a venit după ce, la începutul lunii ianuarie, au raportat că, așa cum era de așteptat, 2023 a fost într-adevăr cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperaturile s-au apropiat de creșterea critică de 1,5 grade peste nivelurile preindustriale, după care vom asista la daune ireversibile pentru planetă.
„Prognoza pentru următoarele trei luni, pe termen lung, sugerează că tendința în ceea ce privește încălzirea de bază ar putea continua, astfel încât 2024 ar putea rivaliza cu 2023 ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată, ceea ce este foarte înfricoșător.”, spun cei de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice.
Acestea nu sunt fenomene aberante, spun experții, precizând că, de fapt, căldura extremă este ceva cu care va trebui să fim pregătiți să ne confruntăm mult mai des, alături de furtuni, inundații și secetă.