Deși, normal, ar fi trebuit să avem temperaturi ridicate, soare și poate ceva ploi, ultimele 24 de ore au adus ninsori și lapoviță în mai toată țara. De altfel cei de la ANM au făcut un anunț pe această temă, spunând când scăpăm de ninsori şi lapoviţă. DIn păcate avem parte de o vreme cumplită în România în acest final de lună, predominant de fenomene de răcire accentuată, îngheț la sol și brumă.
O săptămână tumultoasă a afectat Europa, cu un contrast semnificativ între nordul și sudul continentului. În unele părți din sud-estul Spaniei, temperaturile au atins în această săptămână valori de până la 20 de grade Celsius, iar în acest weekend, în locuri precum Valencia și Alicante, temperaturile ar putea atinge 30 de grade Celsius sau chiar mai mult. Pentru Valencia, acest lucru reprezintă aproximativ 10 grade peste media climatologică pentru o zi de la mijlocul lunii martie.
Meteorologii europeni spun că, în contrast puternic, în nordul Europei, în special în unele zone din Finlanda și Marea Britanie, a fost un frig neobișnuit pentru acest anotimp, cu aer polar care uneori a fost îndreptat spre sud. Până acum, în această lună, temperaturile au fost cu peste 2 grade Celsius sub medie în Marea Britanie, iar în unele zone din nordul Angliei și Țara Galilor a căzut cea mai abundentă zăpadă din această iarnă. De asemenea, temperaturile au scăzut până la -16 grade în nordul Scoției.
Pe parcursul săptămânii viitoare, se arată în prgnoza meteo europeană, se așteaptă același lucru, deoarece aerul polar se luptă pentru dominație alături de rafale de căldură subtropicală din sud, încercând să aducă impulsuri de căldură între perioadele de condiții friguroase și noi ninsori în nordul Europei.
Vezi și: Un val de căldură din Africa ajunge în România. Temperaturile o iau razna din nou. Prognoza meteo
Luna martie a început bine, cu valori termice ceva mai ridicate, ceva ploi în teritoriu, iar toată lumea spera să scape de hainele groase. Numai că finalul acestei luni a adus fenomene de răcire accentuată, îngheț la sol și brumă, iar pe 29 martie a și nins, cel puțin în București. Meteorologii ANM spun că finalul acestei luni este dominat de valori termice scăzute, ninsori, polei și, pe alocuri, chiar frig extrem. Nici începutul lunii aprilie nu este unul cu valori termice pozitive, astfel că Elena Mateescu, directorul ANM, conform Antena 3 CNN, anunță când scăpăm de ninsori şi lapoviţă:
„Vorbim de temperaturi care în zonele depresionare din estul Transilvaniei pot coborî până în jurul valorii de -12 -13 grade, în Capitală -3, -2 grade, posibil valori mai coborâte în zona preorășenească spre -5 grade.
De mâine o să consemnăm un proces de încălzire, dar diminețile rămân în continuare reci la nivelul maximelor, mâine 7- 16 grade. Vineri vorbim deja de valori de 10 -19 grade, iar sâmbătă chiar 10-20 grade, inclusiv în Capitală.
Posibil la sfârșitul acestei săptămâni să consemnăm valori de temperaturi în creștere mâine 12-14 grade, după care valori de 16-17, chiar până la 20 grade în același timp.”, a anunțat Elena Mateescu, directorul ANM.
Începând din data de 28 martie și până astăzi, pe 30 martie, ANM a emis și o avertizare, spunând că „vremea va fi rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative, astfel încât se vor încadra în general între -10 și 0 grade și se va produce brumă sau îngheț la sol.”