Doar câteva zile ne despart de finalul primei luni de primăvară. După un martie în care valorile afișate de termometre au adus câteva surprize, se pare că vom avea parte de vreme ciudată și în luna aprilie. Temperaturile o iau razna din nou, meteorologii au anunțat la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarele săptămâni.
După temperaturile ridicate înregistrate în luna martie, se pare că vremea va schimba foaia în următoarele săptămâni. Meteorologii de la AccuWeather au emis prognoza pentru luna aprilie. Se pare că, în următoarele săptămâni, vom avea parte de temperaturi mai scăzute, ploi și furtuni.
Potrivit specialiștilor, în cea de-a doua lună de primăvară, valorile medii înregistrate de termometre se vor situa în intervalul 10 – 22 de grade Celsius, sub cele cele considerate normale pentru această perioadă a anului. Mai mult, vom avea nopți în care mercurul va coborî până la un grad Celsius.
Precipitațiile își vor face și ele simțită prezența. Vom avea parte de ploi, furtuni, iar în zonele montane există șanse mari să ningă. Schimbările bruște ale vremii sunt cauzate, explică meteorologii, de un sistem atmosferic care se va deplasa din nordul Europei către vest.
Te-ar putea interesa și: Ger şi ninsori în România. Jumătate din ţară nu scapă de iarnă. Prognoza meteo pentru următoarele zile
Prima săptămână la lunii aprilie va aduce temperaturi cuprinse între 12 și 21 de grade. Vor fi precipitații în regiunile estice, sudvestice, în special în partea de sud a României.
A doua săptămână va fi marcată de o răcire accentuată, mediile ajungând între 12 și 15 grade, mult sub cele considerate normale pentru această perioadă a anului.
În săptămâna Paștelui, vremea se va îndrepta, valorile înregistrate fiind curprinse între 17 și 29 de grade Celsius.
În ultima săptămână a lunii aprilie, vremea se va stabiliza, temperaturile, ce vor fi cuprinse între 20 și 22 de grade Celsius, încadrându-se în mediile normale pentru acest interval.
Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că următoarele luni vor sta sub semnul extremelor meteo:
„Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.
Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru sursa Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Alertă meteo ANM pentru vara 2023. Schimbări drastice de vreme