Voucherele de vacanță, noi reguli. Când, cum și unde se vor putea folosi, din 2020

de: Claudiu Surmei
14 10. 2019

Modul de acordare a voucherelor de vacanță și valoarea acestora se schimbă radical. Un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului Turismului prevede introducerea tichetelor de vacanță care vor putea fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie. Valoarea noilor vouchere va fi mai mare decât cea a tichetelor acordate în mod normal în restul sezonului.

Reguli noi cu privire la voucherele de vacanță, din anul 2020

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege postat pe site-ul Ministerului Turismului.

Angajații vor putea opta doar pentru o singură categorie de vouchere. Firmele care vor primi vouchere extrasezon în alte perioade decât cele prevăzute legal vor fi sancțioante cu amenzi de peste 50.000 de lei și riscă să nu mai poată primi astfel de tichete pe o perioadă de doi ani.

Un angajat poate primi în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei sau vouchere care pot fi utilizate în extrasezon în valoare de 2.080 de lei. Aceștia trebuie să își exprime opțiunea cu privire la varianta de tichete pe care o doresc până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Noile vouchere nu vor putea fi folosite pentru achiziționarea online a pachetelor de servicii turistice. Excepție vor face cazurile în care unitatea afiliată implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății.