Vouchere vacanță 2024. Ce modificări intră în vigoare anul acesta

de: Anca Lupescu
09 01. 2024

Voucherele de vacanță 2024 rămân unul dintre cele mai apreciate avantaje pentru angajații din instituțiile publice, având un impact semnificativ asupra turismului intern. Asociația Națională a Agențiilor de Turism a subliniat importanța acestora, evidențiind că eliminarea voucherelor ar conduce la o scădere considerabilă a încasărilor din turism, cu un procent între 35% și 50%.

Modificări privind voucherele de vacanță

Începând cu anul 2024, au fost aduse modificări semnificative privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Aceste vouchere vor fi acordate în continuare angajaților de stat, însă, potrivit Legii 296/2023, există ajustări în privința cuantumului și criteriilor de eligibilitate.

Conform prevederilor legale, statul va oferi anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei (în creștere față de 1.450 lei/an în prezent), în intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026. 

Această facilitate se aplică personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei. Practic, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei vor beneficia de aceste vouchere.

În contextul schimbărilor legislative, valoarea voucherului de vacanță a crescut pentru a compensa impactul introducerii contribuției de 10% la voucherele de vacanță. 

Vezi și: Lovitură pentru bugetari. Ce s-ar putea întâmpla cu voucherele de vacanţă, detalii de ultimă oră

Totodată, această modificare include valorile nominale ale tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice cu venituri din salarii.

Eliminarea voucherelor de vacanță ar duce la scăderea turismului intern.

„Ar scădea turismul intern între 35% și 50%, pentru că vorbim și de efecte în lanț. Voucherele de vacanță le acordă și agențiile de turism, putând vinde pe vouchere și pachete turistice. Datorită voucherelor, au dispărut în ultimii 10 ani foarte multe unități mici de cazare, care operau la negru. Deci a contat foarte mult, pentru că dacă lucrau la negru nu puteau primi vouchere. S-ar pierde locuri de muncă.

La ora actuală sunt zeci de țări din Europa și din lume care acordă, într-un fel sau altul, vouchere care susțin, bineînțeles, turismului național intern al fiecărei țări”, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Vouchere vacanță 2024 – cine le primește

Într-un alt demers important, Senatul României a adoptat tacit propunerea de a extinde acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat. 

Vezi și: Vestea zilei despre voucherele de vacanță din România. Cât ajută turismul țării, de fapt

În acest scenariu, aproximativ 4,2 milioane de angajați din sectorul privat ar urma să beneficieze de aceste facilități, având potențialul de a reduce indirect fiscalitatea muncii.

4,2 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță, dacă proiectul de lege va trece de Camera Deputaților și va fi promulgat de Klaus Iohannis.

Parlamentarii spun că acordarea acestor vouchere pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii.

Efortul bugetar calculat ar fi de aproximativ 6,09 miliarde de lei, dar 60 – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Vezi și: Se dau mai mulţi bani pentru voucherele de vacanţă pentru bugetari din ianuarie. Ce se întâmplă cu tichetele pentru angajaţii de la privat

Astfel, voucherele de vacanță rămân un beneficiu important pentru angajați, dar și un sprijin esențial pentru industria turismului în România.