Vouchere sociale de 1.500 de lei pentru acești români. Anunțul momentului
În ultimii doi ani scolari, elevii din mediile defavorizate au fost beneficiarii unor programe sociale, prin intermediul cărora au primit sume de bani, sub forma de vouchere, pentru achiziția de rechizite și haine. Programul va continua și în 2023, dar ministrul Marcel Boloș a propus în ședința de guvern modificarea ordonanței de urgență pentru a introduce o altă categorie socială. Ministrul vorbește de vouchere sociale de 1.500 de lei pentru cel puțin 50.000 de tineri studenți, mare parte dintre ei având și așa-numitele burse sociale.
Românii și ajutoarele sociale date de stat
Odată cu accederea la fonduri le europene, facilitate prin Comisia Europeană, România a demarat încă din 2020 o sumedenie de proiecte sociale, prin intermediu cărora se acordă sume de bani, sub forma de vouchere cu valori diferite. Anul trecut, ministerul condus de Marcel Boloș demara un amplu proiect „Sprijin pentru România”, benficiari fiind aproximat 2,5 milioane de români.
Programul va continua și în acest an, dar pe lângă asta au fost demarate și altele noi, precum programul de subvenționare a plății facturilor la energie cu sume acordate în valoare de 1.400 de lei. Alte ajutoare sociale sunt acordate elevilor, voucherele de 500 de lei, pe toată durata anului școlar 2022-2023, precum și pentru anul școlar viitor. În același timp, Marcel Boloș anunța recent și care sunt sumele venite din aceste fonduri pentru anul în curs, acesta spunând că este vorba de 1,8 miliarde de euro pentru persoanele vulnerabile în 2023.
Vezi și: Voucherele pe care nu le vor mai primi românii în 2023. Statul a amânat aceste tichete pentru 2024
Marcel Boloș anunță vouchere sociale de 1.500 de lei pentru acești români
Dar, la ultima ședință de guvern, ministrul a pus pe masa guvernului o propunere de modificare a ordonanțelor de urgență pe baza cărora se acordă aceste ajutoare, spunând că din 2024 dorește să includă în programele sociale și o altă categorie de români. În declarațiile de ieri, Marcel Boloș a adus în discuție cei aproximativ 50.000 de studenți, majoritatea veniți din medii defavorizate și care primesc și burse sociale:
„Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor (2023-2024 – n.red). (…) Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă.
Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale. Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere.
Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară”, a mai declarat Bolol, potrivit EduPedu.
Măsura ar putea fi pusă în aplicare din anul universitar 2023-2024, mai spune ministrul, dar nu înainte de fi inclusă în ordonațele de urgență deja existente și pe baza cărora funcționează înreg sistemul de programe sociale din acest moment.