De la 1 ianuarie a fost anunțată implementarea unui nou program social pentru anumite categorii de români. În acest caz, vorbim de cardurile de energie emise pentru românii cu venituri mici și în imposibilitatea de a-și onora plata facturilor. Numai că au apărut probleme de ordin logistic, spune Marcel Boloș, fiind vorba de nu mai puțin de 550.000 de potențiali beneficiari. Este vestea momentului despre cardurile de energie, care arată și ce schimbări sunt, conform anunțului făcut de ministrul Marcel Boloș.
La jumătatea lunii decembrie, mai exact pe 23 decembrie 2022, Marcel Boloș anunța într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului că era aprobat modelul cardului de energie. Conform documentului aprobat de Guvern, cu ajutorul acestora românii vulnerabili vor fi sprijiniți cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilități.
Legea, promovată de cele două partide din coaliție, în prima sa formă, includea și o declarație pe propria răspundere privind locațiile românilor, limitând doar la o singură locuință suportul financiar acordat de stat. Ulterior, în spațiul public, membrii PSD și PNL se acuzau reciproc de introducerea acestei cerințe cu caracter obligatoriu, în cele din urmă fiind decisă scoaterea acestui prerogativ.
Culmea este că în acest moment programul se lovește de o situație neanticipată la momentul promulgării legii, de altfel enunțată chiar astăzi de către Marcel Boloș. Ministrul spune că există o problemă cu cel puțin 550.000 de potențiali beneficiari ai programului, motivul fiind lipsa nomenclatorului stradal, adică adresele acestora, fie schimbate ca denumire de administrațiile locale, fie în urma mutării de domicilui de la o adresă la alta. Ca urmare a acestei situații de fapt, spune Marcel Boloș, beneficiarii vor trebui să completeze, culmea, o declarație pe propria răspundere:
„De luni, 16 ianuarie, până pe 1 februarie, vor fi distribuite aceste declarații în localitățile rurale. Astfel reușim să clarificăm calitatea de beneficiar al cardului de energie.
Dacă are colocatari, fie îi radiază din evidențe, fie se adresează Primăriei”, a explicat, miercuri, Marcel Boloș.
Vezi și: Cine primeşte 1.400 de lei de la stat pentru compensarea facturilor la energie. Actele necesare
În urma publicării proiectului de ajutor social, s-au stabilit și criteriile în urma cărora cei vizați vor beneficia de cardurile de energie, existând un plafon maxim al veniturilor pe familie, se arată în document.
Conform acestuia, plafonul nu trebuie să depășească suma de 2.000 de lei. În document s-au modificat anumite aspecte, inclusiv decontarea lemnului de foc, stabilindu-se și suma care va fi decontată, după cum precizează același Marcel Boloș:
„Plafonul de venit la locul de consum să nu depăşească 2.000 lei. Pot ridica în numerar, de la poştaş, sumele de bani pe care le-au cheltuit. Dar trebuie să aibă factură.
Dacă au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica în numerar de la poștaș sau de la oficiile poștale sumele pe care le-au cheltuit.
Un mecanism în favoarea beneficiarilor care permite decontarea sumelor achitate în numerar”, a precizat ministrul Boloș.
Toate aceste modificări la legea cadru, privind cardurile de energie, au fost stabilite în cursul zilei de azi, în ședința de Guvern de la Palatul Victoria.