În contextul actualei crize politice și ca urmare a respingerii în Senat a OUG pentru alegerile anticipate Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat că PNL va ataca la CCR respingerea Ordonanței de Urgență pe anticipate, dacă va trece și de Camera Deputaților.
Astăzi, începând cu ora 16:00 Camera Deputaților și Senatul are plen reunit pentru învestirea Guvernului Orban 2. PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la vot, în schimb, Ludovic Orban a anunțat că liberalii vor fi prezenți în sală, însă nu vor vota. Conform declarațiilor lui Orban, acesta se bazează pe 196 parlamentari pentru prezenţă, dar nu are suficiente voturi pentru a fi respins. În acest moment UDMR şi Pro România pot face posibilă desfăşurarea şedinţei prin prezenţa lor în plen.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE nu va face jocul PNL în vederea declanșării alegerilor anticipate, așadar parlamentarii ALDE nu vor participa la votul de luni în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban 2.
„ALDE a hotărît să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituția spune la art. 103 alin. 2 următoarele: “Candidatul la funcția de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, Votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. Ori luni, dl Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe Facebook.
Dacă respingerea ordonanţei va trece și de Camera Deputaţilor, PNL va sesiza Curtea Constituţională, a anunțat Ludovic Orban.
„Avem soluţii. Nu ajunge o lege să fie promulgată aşa de repede. Putem ataca la CCR, avem multe soluţii. Eu sunt convins de faptul că această reglementare este extrem de necesară, este benefică, întăreşte democraţia, lărgeşte drepturile electorale ale cetăţenilor şi nu poate să fie numit neconstituţional textul ordonanţei”, a afirmat, miercuri, premierul.
Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional. Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.
De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că se așteaptă ca în ziua votului de învestire a Guvernului Ludovic Orban 2 să nu se creeze cvorum pentru respingere și pentru a se face, astfel, pasul spre alegeri anticipate. Întrebată, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Sibiu, ce așteptări are pentru ziua de luni, când Guvernul Ludovic Orban 2 vine în Parlament pentru votul de învestitură, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că se așteaptă la „blocaje, șicane și lipsă de responsabilitate” din partea PSD.
„Din partea PSD ne aşteptăm la blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate în faţa aşteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD-ului, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban şi a face primul pas spre alegeri anticipate. Neprezentarea la Parlament, eschiva la votul din Parlament, practic nu are nicio legătură cu ceea ce aşteaptă oamenii de la parlamentari, şi anume să se ducă la Parlament şi să muncească”, a spus Turcan.
Liderul interimar PSD s-a exprimat din start în dezacord cu dorinţa PNL de a avea alegeri anticipate şi a anunţat că parlamentarii PSD nu vor fi în plenul reunit.
„Sunt două chestiuni, într-adevăr. Şi o concluzie! Prima. Premierul este desemnat să guverneze, nu să pice. Acesta este spiritul Constituţiei. A doua. Atunci când refuzi o propunere responsabilă, un premier capabil să formeze o majoritate pentru învestire, înseamnă că eşti sigur că ai voturile necesare şi pentru pasul doi. Vrei să guvernezi, îţi votezi guvernul! Vrei să te faci de râs şi să nu-ţi votezi propriul guvern? Treaba ta! Dar nu acuza PSD că nu face majoritate în locul tău pentru a-ţi pica guvernul tău! Deci cine este responsabil pentru declanşarea crizei şi aruncarea României în instabilitate politică şi economică, domnule Iohannis?!
În ceea ce priveşte decizia Partidului Social Democrat, luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnar Ludovic Orban. Aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale dacă este contituţional ca un premier demis, rămas interimar, să fie iarăşi desemnat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul ultimei ședinte CEx al PSD.