Compania Uber, cea mai mare companie de ride-sharing, sau pe românește taxi alternativ, anunța în 2018 lansarea serviciului său de microbuz „Uber Bus” la Cairo, ceea ce făcea capitala egipteană să fie primul oraș din lume care are serviciul. Anunțul a fost făcut de Dara Khosrowshahi, CEO-ul Uber, în cadrul unei conferințe de presă.
În România Uber a intrat pe piață în urmă cu cinci ani și a avut o creștere considerabilă cu peste 1 milion de utilizatori, pasageri și șoferi parteneri, ce fac acum parte din comunitatea Uber. La scurt timp, România a devenit una din țările cu cea mai rapidă creștere din regiune și, datorită interesului mare din partea pasagerilor și a șoferilor, serviciul a continuat să crească de la săptămână la săptămână. Pentru că lucrurile au mers atât de bine, mai marii companiei se vor bucura să audă că astăzi președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege, prin care activităţile de transport alternativ pot fi practicate şi cu autoturisme cu până la nouă locuri, inclusiv locul conducătorului auto. Cu alte cuvinte serviciul lansat în 2018 în Egipt va putea fi activat și în România.
Legea promulgată astăzi de Iohannis modifică un alineat al unui articol din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 49/2019. Ordonanța se referă la activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto
”Conform legii promulgate astăzi autoturismele care practică transportul alternativ pot avea maximum nouă locuri, inclusiv locul conducătorului auto, nu maxim cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto, cum era până acum. Actul normativ promulgat modifică articolul 19 litera a) din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.”, transmite Administraţia Prezidenţială.
Conform declarațiilor oficialilor Uber, compania își propune să devină o platformă multi-modală pentru servicii de mobilitate urbană, care să ofere pasagerilor acces la diferite servicii de transport doar prin atingerea unui buton. Astfel, ei se pot deplasa fără a avea nevoie de o mașină personală. Deși nu putem vorbi în acest moment despre noile servicii viitoare, pe termen mediu și lung plănuim să includem alte opțiuni în aplicație, precum biciclete sau trotinete electrice, servicii de taxi, rent-a-car, car sharing și transport în comun.