Volodimir Zelenski, semnal de alarmă privind pericolul din jurul centralei nucleare din Zaporojie. Ce urmează să aibă loc, de fapt

Volodimir Zelenski, semnal de alarmă privind pericolul din jurul centralei nucleare din Zaporojie. Ce urmează să aibă loc, de fapt
Volodimir Zelenski, lider ucrainean

Volodimir Zelenski a transmis un avertisment înfiorător, duminică noapte, ca urmare a evenimentelor desfășurate la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare și mai importantă din Europa. Potrivit președintelui ucrainean, acesta a purtat discuții îngrijorătoare și cu președintele Consiliului European, concluzionând că în acest context al amenințărilor teroriste, viața tuturor oamenilor este în pericol.

Zelenski, despre riscurile unui atac nuclear

Liderul ucrainean trage noi semnale de alarmă privind ultimele evenimente desfășurate pe câmpul de luptă, lângă centrala din Zaporojie.

Din păcate, Rusia a lansat al doilea atac în preajma centralei, după ce a dorit să bombardeze un oraș ucrainean din zonă. În urma atacurilor, Ucraina a anunțat că trei senzori de radiații au fost distruși, ceea ce face ca situația nucleară să fie mai greu de identificat. De asemenea, un muncitor a fost rănit în timpul bombardamentelor, stare alui fiind critică.

În urma atacurilor din jurul centralei, organsimului de supraveghere nucleară ONU și-a exprimat îngrijorarea față de un pericol iminent.

Pentru a menține tensiunile, guvernatorul regional din Dnipropetrovsk a mărturisit că Rusia a tras 60 de rachete spre Nikopol, un oraș situat peste fluviul Nipru, față de centrala care se află sub supraveghere rusă.

În cursul serii de duminică, președintele ucrainean a transmis o solicitare prin care roagă urgent un răspuns principial al comunităţii internaţionale, ca urmare a acțiunilo teoriste întreprinse.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, despre ameninţarea creată de Rusia prin atacul la centrala nucleară Zaporojie.

Nu există vreo naţiune în lume care să se poată simţi în siguranţă atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare.

Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă.

Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a spus Volodimir Zelenski.

Antonio Guterres solicită acces în centrala nucleară de la Zaporojie

În urma atacurilor lansate în jurul centralei din Zaporojie, în care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, secretarul general ONU a avertizat cu privire la declanșarea unui dezastru nuclear în orice moment.

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în Japonia.

Acesta a declarat că susține pe deplin Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), solicitând de urgență accesul reprezentanților agenției în interiorul centralei. În ciuda faptului că a fost cucerită de ruși, Centrala nucleară de la Zaporojie este în continuare administrată de tehnicienii ucraineni.

„Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile lor în ceea ce privește crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a spus Guterres.