Pericol nuclear în Ucraina, după ce rușii au atacat centrala Zaporojie cu rachete. Pagubele create de soldații lui Putin

Pericol nuclear în Ucraina, după ce rușii au atacat centrala Zaporojie cu rachete. Pagubele create de soldații lui Putin
Alerta in Ucraina

Este pericol nuclear în Ucraina, la centrala nucleară Zaporojie, după atacul rușilor cu rachete antiaeriene. Compania de stat Energoatom avertizează că există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei. Uzina este ocupată de soldații lui Vladimir Putin de la începutul lunii martie. Comunitatea internațională condamnă bombardamentele din 5 august.

Este alertă la centrala nucleară Zaporojie

În urma atacului Rusiei asupra zonei din apropierea centralei Zaporojie cu rachete antiaeriene, compania de stat de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a transmis că există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei. Potrivit acesteia, loviturile au oprit una dintre unitățile de putere funcționale, în timp ce o protecție de urgență a unei alte unități a fost activată. De asemenea, bombardamentele au deteriorat grav o unitate de azot-oxigen și „clădirea auxiliară combinată”, lăsând riscurile unei scurgeri de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive.

Rusia a lovit zona cu rachete antiaeriene

Agenţia rusă de presă Interfax, citând administraţia pusă de Moscova în oraşul Enerhodar, a precizat că un incendiu ar fi izbucnit în incinta centralei. Mai mult, ar fi survenit deficienţe în asigurarea funcţionării reactoarelor din cauza avarierii a două linii electrice.

„Au fost avariate două linii electrice, care alimentau un echipament de distribuţie cu o putere de 750 de kilowaţi, necesar pentru funcţionarea în siguranţă a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie”, au explicat oficialii proruși.

Securitatea şi siguranţa sunt în pericol

Cele mai recente acţiuni ale forţelor ruse pot pune în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, susține Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete.

„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare”, a subliniat Ministerul Apărării din Marea Britanie. „Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, au adăugat oficialii de la Londra.

Strategia soldaților ruși la Zaporojie

Un raport al britanicilor arată că armata rusă a utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei astfel încât să lovească teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru. În acelaşi timp, soldații lui Vladimir Putin au folosit zona din jurul uzinei, în special oraşul Enerhodar, pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii.

Anterior, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a afirmat că situaţia este „volatilă” la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie.