În cursul zilei de marți, Henry Kissinger, fostul șef al diplomației americane, a transmis un mesaj către Occident prin care aduce la cunoștință dezastrul inevitabil al coninuării războiului pentr o vreme îndelungată. De asemenea, acesta a sugerat că după negocierile ruso-ucrainene este nevoie de o revenire la „status-quo-ul de dinainte” de război, ceea ce înseamnă că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei din teritoriile sale. În replică, Volodimir Zelenski vine cu un mesaj dur menit să lămurească poziția pe care țara sa o are în acest conflict care durează de mai bbine de trei luni.
În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Henry Kissinger a declarat în fața unei mulțimi de oameni că Ucraina ar trebui să-i cedeze Rusiei din teritorii. Acesta a mai dezvăluit că războiul nu ar trebui să dureze mai mult de două luni, subliniind tragediile care survin la nivel mondial, printre care, foametea și instabilitatea pe termen lung a Europei.
Fostul șef al diplomației americane a îndemnat Occidentul să nu uite de locul pe care Rusia îl ocupă în balanța puterii europene, ci mai mult, i-a cerut să convingă Ucraina să accepte în cadrul negocierilor anumite condiții care pot conduce la sfârșitul războiului.
„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a creea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință.
Ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși.
Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”, a transmis Henry Kissinger, subliniind că rolul acestei țări trebuie să fie acela de stat tampon neutru, și nu frontiera Europei.
Președintele Ucrainei a transmis un mesaj tăios către fostul șef al diplomației americane după ce acesta a sugerat renunțarea la anumite teritorii în favoarea Rusiei.
Volodimir Zelenski s-a arătat indignat de nedreptatea cu care fostul secretar de stat american abordează acest război, ignorând tirania de care Vladimir Putin a dat dovadă în decursul celor trei luni de atacuri sângeroase.
”Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina.
În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda „lagărelor de filtrare” construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”.
Liderul ucrainean a comparat aceste posibile negocieri favorabile Rusiei cu Acordul de la Munchen, înțelegere care a permis Germaniei Naziste să anexeze Regiunea Sudetă (Sudetenland) care aparținea Cehoslovaciei. Acest acord mai este cunoscut și sub numele de Dictatul de la Mnchen, deoarece s-a încheiat fără ca reprezentanții Cehoslovaciei să participe.
„Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen”, a spus el.