Volodimir Zelenski, anunțul momentului despre aderarea Ucrainei la NATO. Când va ava loc

Volodimir Zelenski, anunțul momentului despre aderarea Ucrainei la NATO. Când va ava loc
Volodomir Zelenski și șeful NATO Sursă foto: president.gov.ua

Volodmir Zelenski vine cu vești bune după vicoria obținută de armata sa în orașul strategic Liman, acolo unde rușii au fost înconjurați de ucraineni, acțiune care a determinat retragerea rapidă a oamenilor lui Vladimir Putin. Liderul ucrainean a vorbit despre aderarea Ucrainei la NATO și despre șansele pe care țara sa le are în acest sens. De asemenea, Zelenski a dezvăluit motivul pentru care soția sa, împreună cu o delegație ucraineană, a vizitat Turcia.

Ucraina, la un pas de aderare la NATO?

După gestul necugetat al lui Vladimir Putin de a-și asuma cu forța cele patru regiuni ucrainene, întreaga lume este cu atât mai înverșunată împotriva liderului rus, motiv pentru care, Ucraina are șanse mai mari de a fi susținută de toată lumea, inclusiv pentru a „implementa” proiectul de aderare la NATO.

Zelenski a explicat că, în acest moment, există o declarație comună semnată de nouă state, printre care și România, prin care sunt condamnate acțiunile agresive ale Rusiei, favorizând astfel aderarea Ucrainei la NATO.

“Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel maai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a transmis Zelenski în discursul de duminică seară.

Vizita Olenei Zelenska în Turcia. Moment important pentru Ucraina

Volodimir Zelenski a rezumat motivul vizitei soției sale în Turcia, mulțumind pe această cale președintelui Erdogan și soției sale pentru tot sprijinul acordat Ucrainei, dar și pentru faptul că au primit-o pe Prima Doamnă a Ucrainei cu brațele deschise.

„A fost şi o întâlnire între primele doamne ale Ucrainei şi Turciei – şi le mulţumesc preşedintelui Erdogan şi soţiei sale, Emine, pentru susţinerea continuă eforturilor nostre de readucere a păcii”, a transmis Zelenski.

În continuare, președintele ucrainean a povestit despre finalizarea unei corvete care să ofere mai multă protecție militară și navală  Ucrainei. Acesta s-a arătat foarte încrezător în succesul proiectului țării cu privire la construirea unei noi flote.

“S-au întâmplat lucruri importante astăzi (n.r. – duminică) în Turcia, în timpul vizitei Primei Doamne a Ucrainei, a şefului administraţiei prezidenţiale şi altor reprezentanţi ai noştri. În prezenţa Olenei, prima corvetă dintre cele care se vor construi pentru ţara noastră de către Turcia a fost lansată. Este corveta Hetman Ivan Mazepa.

Construirea corvetei a început în 2021. (…) Nu există motive pentru ca proiectul nostru de a construi o nouă flotă pentru Ucraina să eşueze. Vom implementa toate planurile. Scopul nostru este că creăm o bază în toată regula pentru construirea şi mentenanţa navelor în Ucraina.

(…) Această reuniune nu este însă simbolică, ci una practică. Ne pregătim să creăm un centru de pregătire şi o fabrică a companiei Baykar în Ucraina, precum şi să fabricăm împreună motoare de aparate de zbor. Cu siguranţă vom implementa aceste proiecte.

Ucraina a fost şi va fi mereu unul dintre centrele europene pentru industria militară şi de aviaţie. Şi sunt mândru că pot spune aceste cuvinte absolut justificat, în baza rezultatelor celei de-a 221-aa zi a războiului Rusiei împotriva ţării noastre”, a mai spus Zelenski, în timpul discursului său de duminică seara.