Volodimir Zelenski acuză Rusia după un nou atac asupra coridoarelor umanitare spre Mariupol: „Întreaga lume trebuie să ştie asta”

Volodimir Zelenski acuză Rusia după un nou atac asupra coridoarelor umanitare spre Mariupol: „Întreaga lume trebuie să ştie asta”
Volodimir Zelenski, președintele Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine cu noi acuzații după atacurile nemiloase ale armatei ruse asupra civililor care încercau să se evacueze din orașele încercuite Mariupol și Volnovakha. Acesta a confirmat că Rusia a efectuat un atac asupra traseului planificat al unui coridor umanitar, în ciuda înțelegerilor încheiate anterior, potrivit AFP.

Mesaj de ultimă oră al președintelui ucrainean

Prin intermediul unui mesaj video, Volodimir Zelenski trage un semnal de alarmă privind noi terori la care sunt supuși cetățenii ucraineni care încearcă să-și salveze viața, încercând să plece din orașele bombardate. Acesta susține că toate atacurile Rusiei sunt, de fapt, rezultatul unei terori asumate, de care toată lumea trebuie să știe.

“Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente. Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor.

Aceasta este teroare asumată, teroare neruşinată, din partea unor terorişti cu experienţă. Întreaga lume trebuie să ştie asta”, a transmis prședintele Ucrainei, în dimineața zilei de vineri.

Liderul ucrainean a transmis că aproximativ 100.000 de oameni au putut părăsi în ultimele 48 de ore alte orașe ucrainene afectate de bombardamente, inclusiv 40.000 de oameni doar joi, pcu ajutorul coridoarele umanitare.

Armata rusă deține în a șaisprezecea zi de război asediul mai multor orașe mari din Ucraina, continuând să bombardeze diferite obiective strategice, dar și instituții destinate civililor, precum un spital de copii și o maternitate la Mariupol, port strategic la Marea Azov asediat timp de zece zile.

În cursul zilei de joi, Rusia a promis deschiderea zilnică a unor coridoare umanitare, care să le permit ucrainenilor să fugă din calea războiului. De asemenea, Ucraina a solicitat pasaje sigure către interiorul frontierelor sale și nu către Rusia.

Volodimir Zelenski, mesaj dur după bombardarea spitalului de copil și al maternităților

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a condamnat atacurile aeriene, numind situația drept „atrocitate”.

„Sunt oameni, copii, sub dărâmături. Cât timp va continua lumea să fie complice și să ignore teroarea? Declarați zona de excludere a zborului chiar acum! Opriți uciderea! Aveți puterea, dar se pare că pierdeți omenirea „, a fost apelul lui Zelenski către NATO, care a solicitat în mod repetat o zonă limitată de excludere a zborurilor în Ucraina.

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, ministrul ucrainean de externe, Dimitro Kuleba, a cerut Occidentului să folosească forța pentru a „opri acest război barbar împotriva civililor și a bebelușilor.  Aproape 3.000 de bebeluși au nevoie de hrană și medicamente. Cer lumii să acționeze„, a adăugat el, insistând asupra faptului că Rusia „blochează ajutorul umanitar și evacuarea” civililor din oraș, unde „bombardamentele fără discernământ continuă”. ”