Volodimir Zelenki, mesaj de ultimă oră privind aderarea Ucrainei la UE. Ce a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene

Volodimir Zelenki, mesaj de ultimă oră privind aderarea Ucrainei la UE. Ce a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene
Volodimir zelenski, mesaj către popor

Comisia Europeană dorește să emită avizul în ceea ce privește obținerea de către Ucraina a statului de candidat la aderarea Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut, luni, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după discuțiile purtate cu liderul ucrainean. În urma acestor negocieri, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj prin care confirmă trimiterea de către Ucraina a celei de-a doua părți a chestionarului pe care orice țară care dorește să adere la UE trebuie să îl completeze.

Ursula Von der Leyen așteaptă formularul completat din partea Ucrainei

În cursul zilei de ieri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că este posibil ca în iunie, avizul necesar Ucrainei pentru a adera la UE ar putea fi emis. Aceasta a anunțat că așteaptă cu nerăbdare trimiterea celei de-a doua părți a chestionarului pe care Ucraina l-a completat cu scopul aderării la UE.

„Aşteptăm cu nerăbdare să primim răspunsurile Ucrainei la chestionarul de aderare la UE. Comisia Europeană are intenţia să emită avizul său în iunie”, a scris pe Twitter şefa Comisiei Europene.
În cursul nopții de luni spre marți, Volodimir Zelenski a afirmat că este pozitiv cu privire la primirea unui răspuns pozitiv legat de obținerea statutului de candidat UE de către Ucraina.

Liderul ucrainean a reamintit încă o dată în mesajul său că, acest război este pentru libertatea Europei, nu doar a Ucrainei.

”Astăzi, am mai făcut un pas – un pas foarte important şi nu doar formal – pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a spus Zelenski, subliniind faptul că este un document care conţine mii de pagini.

Cu cine a purtat negocierile aderării la UE

Volodimir Zelenski a explicat că în urma discuțiilor purtate atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a simțit speranță într-un viitor mai bun pentru Ucraina și Europa, făcând referire inclusiv la avizul pe care urmează să-l primească în iunie.

”Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum – în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..)

Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a spus Zelenski în mesajul către națiune.