07 mart. 2024 | 14:32

Vladimir Putin, urmărit pentru crime de război. Președinta Comisiei Europene, avertisment pentru liderul rus: „Îl aşteaptă un tribunal”

News
Vladimir Putin, urmărit pentru crime de război. Președinta Comisiei Europene, avertisment pentru liderul rus:
Vladimir Putin, urmărit pentru crime de război. Președinta Comisiei Europene, avertisment pentru liderul rus: "Îl aşteaptă un tribunal"

Lovitură grea pentru președintele Vladimir Putin, în plin război cu Ucraina. Sunt aduse acuzații grele pe numele liderului rus, care pare de neoprit. Președinta Comisiei Europene a făcut un anunț care îl va surprinde: este urmărit pentru crime de război.

Acuzații grave la adresa lui Putin

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut declarații puternice la București, afirmând că președintele rus Vladimir Putin este urmărit pentru crime de război și va fi judecat de un tribunal la Haga. Aceste afirmații au fost rostite în discursul susținut cu ocazia votului pentru desemnarea ei drept candidată a Partidului Popular European la președinția Comisiei Europene.

Ea a continuat să condamne acțiunile lui Putin, afirmând că acesta este responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, și a subliniat curajul celor care au participat la înmormântarea acestuia. „Putin a sacrificat țara pentru a se salva pe el”, a adăugat von der Leyen.

Vorbind despre tragediile din Ucraina, președinta în exercițiu a Comisiei Europene a amintit teribilele consecințe ale agresiunii ruse, inclusiv pierderea de vieți nevinovate și suferința familiilor afectate. Ea a subliniat că Rusia a distrus case, spitale și grădinițe, dar nu a reușit să distrugă visul unei Ucraine libere și prospere.

„Putin este responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi (principalul oponent al Kremlinului, mort în închisoare în condiţii suspecte – n.r.). Şi a fost incredibil să vedem curajul celor care au participat la înmormântarea lui Navalnîi. Una dintre femeile curajoase care au participat a zis că Navalnîi s-a sacrificat pe el ca să salveze ţara, iar Putin a sacrificat ţara pentru a se salva pe el”, a spus von der Leyen.

Ea a adăugat că visul unei Ucraine libere continuă să trăiască și că acesta se extinde și în alte regiuni, precum Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest. „Și astăzi, prieteni, acest vis continuă să trăiască. Și în R. Moldova, și în Georgia, și în Balcanii de Vest. Și împreună vor transforma acest vis într-o realitate. În asta cred și PPE-ul și Europa”, a concluzionat von der Leyen.

Ursula von der Leyen a fost singurul politician înscris în cursa pentru desemnarea candidatului PPE la președinția Comisiei Europene, iar declarațiile sale reflectă angajamentul ferm al UE față de susținerea Ucrainei și față de promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului în regiune.

Putin, declarații controversate despre Belgia

Președintele rus Vladimir Putin a stârnit controverse la Festivalul Mondial al Tineretului de la Sirius, în Rusia, când a făcut o declarație în legătură cu independența Belgiei. Putin a susținut că Belgia a devenit un stat independent în mare parte datorită Rusiei și poziției acesteia, fără a oferi detalii clare sau explicite despre modul în care s-ar fi întâmplat acest lucru.

„Rusia are propria istorie cu un număr de țări din întreaga lume”, a asigurat Putin, subliniind astfel rolul pe care Rusia l-a avut și continuă să îl aibă în contextul relațiilor internaționale.

În realitate, istoria independenței Belgiei este una complexă și nu poate fi redusă la o simplă influență a Rusiei. În 1970, o parte a Țărilor de Jos Austriece, care includeau teritoriile care astăzi alcătuiesc Belgia, s-a răsculat și a proclamat Statele Unite ale Belgiei. Cu toate acestea, armata imperială austriacă a restaurat rapid autoritatea în zonă.

Înainte de aceasta, Belgia a fost sub dominația diferitelor puteri, inclusiv a Franței și a Austriei. Congresul de la Viena din 1815 a redus teritoriul belgian și l-a încredințat prințului Țărilor de Jos, care a devenit regele Belgiei.

Revoltat de serie de conflicte religioase, financiare și lingvistice, Belgia și-a proclamat independența în 1830. În acest moment, Rusia s-a numărat printre puținele țări care au oferit ajutor și sprijin militar. Țarul Nicolae I, cunoscut și sub numele de „Jandarmul Europei”, a fost personal afectat de această revoluție, având în vedere că fiica sa era căsătorită cu prințul moștenitor al regatului olandez.

Totuși, intervenția rusă a fost limitată, iar independența Belgiei nu a fost decisă exclusiv de acțiunile Rusiei. O serie de negocieri și evenimente internaționale au condus la recunoașterea independenței Belgiei, iar noul rege al Belgiei, Léopold I, din Casa de Saxa-Cobourg și Gotha, a preluat tronul. Regatul Unit a fost interesat să împiedice Franța să controleze portul Antwerpen, astfel că și-a exprimat sprijinul pentru independența Belgiei.

Manual nou de istorie pentru elevii ruși

Un nou manual de istorie destinat elevilor ruși, care corespunde politicilor naționaliste promovate de Vladimir Putin, a fost lansat recent, conform informațiilor furnizate de publicația El Pais. Acest manual, care va fi introdus în programa școlară începând cu luna septembrie a anului 2023, urmărește să redefinească o parte semnificativă din istoria lumii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Vladimir Putin, care își legitimează politica prin intermediul propriei sale interpretări a istoriei, a manifestat în repetate rânduri dorința de a implementa un manual unic de istorie, care să promoveze o perspectivă unitară, bazată pe evaluarea oficială a Kremlinului. Această inițiativă urmărește să influențeze conștiința istorică a tinerilor ruși și să promoveze o viziune coerentă și favorabilă Kremlinului asupra evenimentelor trecute.

Manualul de istorie, adaptat politicilor naționaliste ale lui Putin, va deveni o componentă esențială a curriculumului școlar pentru elevii din ultimul an de liceu din Rusia. Acesta va rescrie capitole importante din istoria mondială, oferind o nouă interpretare a evenimentelor și fenomenelor globale din ultimii ani.

Prin intermediul acestui manual, Kremlinul își propune să modeleze percepția elevilor ruși asupra istoriei, promovând o viziune care să sublinieze importanța și rolul Rusiei în contextul internațional. Această inițiativă își propune să consolideze identitatea națională și să susțină ideea de patriotism, în conformitate cu agenda politică a administrației lui Putin.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Orașul în care Primăria transformă o baltă în parc cu 20 de milioane de euro. Urmează exproprierile!
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro