Vladimir Putin și-a trimis oamenii la granița cu România. Ce pregătește Moscova

Vladimir Putin și-a trimis oamenii la granița cu România. Ce pregătește Moscova

Complexul sportiv și de turism de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cunoscut de localnici drept ”Complexul rusesc” este acum un veritabil simbol al Bulgariei, țară prinsă între loialitatea față de NATO și UE, dar și relația de prietenie cu vechiul său aliat, Rusia, se arată într-o analiză Bloomberg.

Vladimir Putin și-a trimis oamenii la granița cu România

Complexul din Kamchia, Bulgaria, este, așadar, rezultatul unui proiect în valoare de 200 de milioane de euro, inițiat chiar de către fostul primaar al Moscovei, pe nume Iuri Lujkov. Stațiunea are ca și componente un hotel, mai multe săli de teatru, cinemagtograf, studio TV, piscină olimpică, dar și terenuri și săli de sport pentru 35 de discipline sportive.

„Ce nu putem face aici este să avem un cartier general al spionilor”, declarase, în glumă, directorul complexului Nikolai Nedialkov. Dar această declarație vine pe fondul unor suspiciuni că, în realitate, Moscova ar fi construit în Bulgaria, un veritabil centru de pregătire a agenților operativi ai Rusiei mai arată analiza Bloomberg.

Kamchia
Kamchia

Suspiciuni

Mai multe suspiciuni au fost alimentate de o declarație, făcută în decembrie 2019, de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cel care a prezentat Kamichia drept un ”model ideal de soft power”, propunând trecerea stațiunii sub controlul total al Kremlinului. Mai mult decât atât, declarația lui Lavrov a venit în contextul în care veniturile complexului au fost afectate de sancțiunile economice impuse Rusiei. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a fost întrebat, recent, de către jurnaliștii bulgari dacă rușii construiesc o bază militară la Kamicha. Acesta a răspuns că acest loc este destinat copiilor și veteranilor și că, din informațiile sale, nimic nu se va schimba. În plus, acesta a mai spus că Bulgaria va căuta să păstreze un echilibry între relațiile cu Turcia și Rusia, dar și cu țările occidentale.

Fostul ambasador bulgar la Moscova, Illian Vasilev, a precizat că marea problemă pentru SUA și Europa este că Bulgaria preferă să rămână cel mai important avanpost al Rusiei lui Putin. „Principalele metode prin care Rusia își exercită influența sunt o combinație între structura de putere de tip sovietic și corupție, ceea ce reprezintă liantul care ține laolaltă întreaga societate din Rusia, dar și din Bulgaria”, a spus Vasilev.

”Calul troian”

Înaintea aderării Bulgariei (laolaltă cu România) în UE, Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană declara în 2006, că ar fi extrem de util ca Moscova să aibă un ”Cal troian” în interiorul structurilor euroatlantice. Tentaculele Moscovei par a fi prezente peste tot în Bulgaria. Această țară importă gazele naturale prin intermediul unui contract cu compania rusă Gazprom, iar contractul expiră peste doi ani. O terime din energia țării este produsă de o centrală nucleară care folosește combustibil nuclear adus din Rusia.

În luna ianuarie, Premierul bulgar Boiko Borisov a participat, alături de Vladimir Putin și liderul turc Recep Erdogan, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream. Tot Borisov a semnat și un contract în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru achiziționarea de avioane F-16 americane.

După scandalul otrăvirii spionului Serghei Skripal în Marea Britanie, Bulgaria a refuzat să se alăture inițiativei SUA și a mai multor state europene în expulzarea de diplomați ruși. Procurorii bulgari l-au pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe șeful unui ONG, în cadrul unei acțiuni de devoalare a unei rețele ce susținea îndepărtarea Bulgariei de UE și aliații occidentali, și orientarea țării contra Moscova. La două săptămâni de la ceremonia lasării TurkStream, procurorii bulgari au acuzat alți trei ruși de tentativa de asasinat a unui traficant de arme, în legătură cu cazul Skripal, iar alți doi diplomați ruși din capitala Bulgariei au fost mai apoi acuzați de spionaj în favoarea Moscovei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI