Vladimir Putin se apropie de România. Cum s-ar putea agrava situaţia pentru ţara noastră, conform unui specialist
Suntem la doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, iar tot mai multe voci vorbesc despre intențiile vizibil expansioniste ale liderului de la Kremlin. Conform analiștilor, una din ținte ar fi și Republica Moldova, iar așa cum declară generalu Marius Crăciun, Vladimir Putin se apropie de România. Același cadru militar a mai explicat și cum s-ar putea agrava situaţia pentru ţara noastră.
Transnistria îi va cere lui Putin anexarea
Un congres al deputaților de toate nivelurile urmează să se reunească pe 28 februarie la Tiraspol, în Republica Moldova, actuala capitală a Republicii Transnistriei nerecunoscute, pentru a face, eventual, apel la Rusia să o accepte în Federația Rusă.
Aceste informații au fost date publicității de către un opozant și activist local, Gennadi Ciorbă, a relatat agenția privată de știri moldovenească Infotag la 21 februarie.
„Dictatorul rus Vladimir Putin urmează să se adreseze Adunării Federale de la Moscova la 29 februarie și ar putea eventual să anunțe că acceptă cererea deputaților.
De aici și recenta declarație a ministrului rus de externe Lavrov că Moscova nu își va lăsa în dificultate cetățenii care trăiesc în Transnistria”, a spus Ciorbă.
Ciorbă a făcut apel la parlamentarii republicii nerecunoscute să nu permită adoptarea unui apel care i-ar permite lui Putin să lovească Republica Moldova, inclusiv Transnistria, sub orice pretext. Așa cum scriam și deunăzi, acest apel al Transnistriei este încă din 2006 și, ulterior, din 2014, iar până la acest moment Vladimir Putin nu a schițat niciun semn că ar avea intenția de a alipi regiunea la Federația Rusă.
Mai trebuie amntit că în Transnistria, grupul operațional era, din iunie 2019, comandat de colonelul Dmitri Zelenkov din Rusia și număra 1.500 de militari. Putin dispune aici, așadar, de 1,500 de soldați ruși, încă neimplicați în războiul din Ucraina, dar și unul din cele mai mari depozite de armament de pe vremea URSS-ului.
Vladimir Putin se apropie de România
Dacă cele afirmate de Gennadi Ciorbă se adeveresc, și Transnistria va fi anexată de Rusia, Vladimir Putin se apropie de România, din ce în ce mai mult, iar acel potențial scenariu lansat de Donald Trump, cu o țară NATO atacată de Rusia, ar putea prinde contur.
Vezi și: Rusia amenință cu un război nuclear. Ce țări sunt vizate dacă pierd războiul din Ucraina
Printre cei care au comentat cele declarate de Ghennadi Ciorbă, se numără și generarul în rezervă Marius Crăciun, acesta spunând la Antena 3 CCN că:
„Dacă ne aducem aminte, cu doi ani în urmă (la începutul invaziei în Ucraina), am văzut o hartă cu săgeți îndreptate inclusiv către Republica Moldova.
Este clar că e o țintă, e un obiectiv. Transnistria este un obiectiv. Însă ceea ce vedem acum – anunțurile care se fac, declarațiile politice – este parte din strategia războiului hibrid înainte de perioada electorală extrem de importantă din Europa, prin care Putin își flexează mușchii și arată Europei că are un rol important de jucat.
Este clar că deputatul acesta transnistrean a primit mutarea în plic de la Moscova. I s-a spus clar ce să spună, cum să spună.”, explică generarul Marius Crăciun.
În cursul zilei de 22 februarie, ISW (Institutul pentru studierea războiului) publica un material sub denumirea „Transnistria ar putea organiza un referendum privind anexarea la Rusia pentru a susține operațiunea hibridă rusă împotriva Moldovei”, în care ni se prezită faptul că regiunea separatistă pro-rusă Transnistria ”ar putea solicita sau organiza un referendum privind anexarea Transnistriei la Rusia în cadrul Congresului deputaților transnistreni, anunțat recent și programat pentru 28 februarie.”
ISW mai spune în materialul publicat faptul că la 21 februarie, guvernul transnistrean a anunțat în mod neașteptat că situația din Transnistria „s-a deteriorat brusc de la 1 ianuarie 2024” și că a decis să convoace la Tiraspol, la 28 februarie, un Congres al deputaților, care nu fusese planificat anterior.
„Guvernul transnistrean a acuzat guvernul moldovean că „distruge” economia Transnistriei, oficialii moldoveni că „încalcă drepturile și libertățile omului în Transnistria”, iar actori nespecificați că exercită „presiuni politice și economice externe” împotriva Transnistriei, ceea ce, potrivit acestuia, a înrăutățit puternic condițiile pentru „segmentele social vulnerabile ale populației [Transnistriei].”, mai spun cei de la ISW
Generarul explică cum s-ar putea agrava situaţia pentru ţara noastră
Același expert explică și care ar fi, de fapt, pretextul unui astfel de apel, și anume aceeași pretinsă necesitate de a proteja cetățenii și „compatrioții” ruși din Transnistria de amenințările din partea Republicii Moldova, a NATO sau a ambelor părți.
Generalul Marius Crăciun a mai spus că este necesar să se ia în considerare acest posibil scenariu, spunând că „Pentru Republica Moldova este o mare problemă și, dacă este o problemă pentru Republica Moldova, este o problemă mare și pentru România. Sper ca reprezentanții clasei politice de la noi ia în considerare foarte serios toate aceste amenințări din punct de vedere militar.”