Vladimir Putin primește o nouă lovitură din partea SUA. Ce îi face Joe Biden

de: Rosu Ioana
14 11. 2023

Joe Biden intervine în războiul din Ucraina, încercând să îl împiedice pe Vladimir Putin să-și consolideze puterea în Occident, cu scopul de a subjuga statele vecine. Potrivit ultimelor informații venite din SUA, liderul american a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ce lovitură i-a pregătit dictatorului rus?

SUA, decizia momentului împotriva Rusiei

Statele Unite iau măsuri decisive pentru a bloca finanțarea războiului din Ucraina și a contracara strategiile agresive ale lui Vladimir Putin. Așa se face că, într-o mișcare menită să contracareze eforturile Rusiei de a găsi finanțare pentru războiul din Ucraina, administrația condusă de Joe Biden impune noi restricții împotriva Moscovei.

Acțiunea SUA vine în contextul unei abordări din ce în ce mai ferme față de acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și în regiunea înconjurătoare. Aceste sancțiuni vizează blocarea exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL) către țările din Vest de la noua exploatare Arctic 2, programată să înceapă producția în 2024.

Gravitatea acestor noi măsuri este cu atât mai puternică, cu cât Kremlinul caută cu disperare resurse financiare pentru susținerea operațiunilor militare în Ucraina, astfel încât, sancțiunile impuse de administrația Biden reprezintă o lovitură semnificativă împotriva planurilor lui Vladimir Putin.

De-a lungul războiului, exporturile de GNL au fost o sursă importantă de venit pentru Rusia, iar blocarea acestora afectează capacitatea țării de a finanța eforturile de război și de a subjuga Occidentul prin resurse energetice.

CITEȘTE ȘI: SUA intervine cu noi sancțiuni pentru Rusia. Care este miza importantă a americanilor

Ce plan are Joe Biden pentru susținerea indirectă a Ucrainei în război

Statele Unite anunță măsuri decisive pentru a contracara creșterea dependenței europene de gazele naturale lichefiate (GNL) provenite din Rusia. În centrul acestor eforturi se află proiectul Arctic 2 din peninsula Gydan din Siberia, unde operatorul rusesc Novatek deține un pachet majoritar de 60%.

În încercarea de a diminua influența energetică a Rusiei în Europa și Asia, administrația americană vizează blocarea țărilor occidentale din aceste regiuni să cumpere GNL de la Arctic 2.

Această mișcare survine în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere semnificativă a achizițiilor de GNL rusesc, de aproape 40% în primul semestru din 2023, față de nivelurile anterioare conflictului din Ucraina.

În acest moment, Rusia se clasează pe locul doi în topul exportatorilor de GNL în UE, depășind țări precum Qatar, Algeria și Norvegia, devansându-le și ocupând o poziție cheie în furnizarea de gaze naturale lichefiate în regiune.

Această dezvoltare îngrijorează oficialii americani, care își exprimă îngrijorarea cu privire la consolidarea influenței rusești în sectorul energetic european.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin, invitație periculoasă pentru Joe Biden. Unde îl cheamă pe liderul american după ultimele atacuri din Ucraina

De aceea, blocarea exporturilor de GNL din proiectul Arctic 2 și sancțiunile împotriva operatorului rusesc Novatek reprezintă o lovitură semnificativă, cu implicații nu doar în domeniul energetic, ci și în dinamica geopolitică a relațiilor internaționale.