Președintele Rusiei a făcut un anunț cheie, sâmbătă, 25 martie. Vladimir Putin, pregătit să mute armele nucleare în Belarus. Se întâmplă pentru prima dată după perioada anilor ’90. Între timp, tensiunile cu Occidentul se întețesc. La Moscova, comentatorii ruși vorbesc despre posibile lovituri nucleare.
Anunț important din partea lui Vladimir Putin. Pentru prima după anii ’90, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus. Statul condus de Alexander Lukașenko are granițe cu trei țări membre NATO: Polonia, Lituania și Letonia.
Armele nucleare tactice se referă la cele utilizate pentru a obține câștiguri pe câmpul de luptă, mai degrabă decât la cele folosite pentru a nimici teritorii întregi. Nu se știe concret câte astfel de arme deține Rusia, având în vedere că, după Războiul Rece, a încercat să păstreze astfel de informații sub lacătul tăcerii.
Liderul de la Kremlin a precizat, într-o intervenție difuzată de televiziunea de stat de la Moscova, că omologul său de la Minsk a ridicat problema staționării de arme nucleare tactice în țara sa de mai multă vreme. Acum, Rusia a decis să acționeze. Comentatorii ruși vorbesc despre posibilitatea recurgerii la lovituri nucleare în războiul împotriva Ucrainei.
„Nu este nimic neobișnuit nici aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. De mult timp și-au desfășurat armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor lor aliate. Nu vom preda (armele nucleare – n.r.). Statele Unite nu le predau aliaților săi.
Am convenit că vom face același lucru – fără să ne încălcăm obligațiile, subliniez, fără să ne încălcăm obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare. Practic, facem același lucru pe care ei (Statele Unite – n.r.) îl fac de un deceniu. Au aliați în anumite țări și își antrenează echipajele. Noi vom face același lucru”, a declarat Vladimir Putin, potrivit agenției de presă Reuters.
Președintele Rusiei a mai precizat că a staționat zece avioane capabile să transporte arme nucleare tactice în Belarus. Moscova a transferat deja sisteme de rachete tactice Iskander, care pot lansa arme nucleare, în țara vecină, potrivit liderului de la Kremlin. Oficialul nu a precizat, însă, când vor fi staționate armele nucleare propriu-zise în statul de la granița NATO.
Statele Unite încă nu au reacționat la anunțul făcut de Vladimir Putin. Unii specialiști sunt de părere că demersul liderului rus face parte dintr-un joc de intimidare a organizației NATO. Nu există nicio utilitate militară în a muta armele nucleare tactice în Belarus, este de părere Hans Kristensen, director al proiectului de informare nucleară de la Federation of American Scientists/ Federația Oamenilor de Știință Americani.
„Este o mișcare foarte importantă”, este de părere Nikolai Sokol, cercetător senior la Centrul pentru dezarmare și neproliferare din Viena. „Rusia a fost întotdeauna foarte mândră că nu are arme nucleare în afara teritoriului său. Așa că, acum, da, face o schimbare – și e o schimbare mare”.
În anul 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, armele nucleare au fost amplasate în patru state devenite independente: Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan. În luna mai a anului următor, liderii țărilor amintite au semnat un acord prin care s-a stabilit ca toate armele să fie amplasate în Rusia. Transferul focoaselor nucleare a fost încheiat în anul 1996.