Vladimir Putin neagă vehement blocarea exporturilor de cereale din Ucraina. Mesaj de ultimă oră către Occident

Vladimir Putin neagă vehement blocarea exporturilor de cereale din Ucraina. Mesaj de ultimă oră către Occident
Vladimir Putin, lider rus

Vladimir Putin șochează din nou Occidentul după declarațiile făcute recent despre blocarea exportului de cereale. În cadrul unei conferințe de presă, liderul Kremlinului a negat categoric faptul că Rusia blochează exportul de cereale prin porturile din Marea Neagră, făcând o promisiune Occidentului în acest sens.

Vladimir Putin acuză în continuare Ucraina

În ciuda problemelor majore cu care se confruntă lumea din cauza crizei alimentare generate de lipsa cerealelor din Ucraina, Vladimir Putin neagă din nou acuzațiile referitoare la blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, dar și efectele lipsei acestora pe piața mondială.

În timpul unei conferințe de presă comună după discuțiile cu președintele indonezian în vizită, Joko Widodo, liderul ucrainean a acuzat armata ucraineană pentru minarea porturile la Marea Neagră, lucru care i-a blocat posibilitatea exportului comercial.

Pentru a rezolva această problemă, liderul rus i-a transmis Ucrainei să îndepărteze minele, promițând că Rusia va asigura transportul în siguranță din acele locuri.

”Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene. Armata ucraineană a minat căile către porturile lor, nimeni nu îi împiedică să îndepărteze acele mine şi garantăm siguranţa transportului de cereale din acele locuri”, a transmis Vladimir Putin.

În cadrul aceleiași conferințe, președintele indonezian a transmis că țara sa va coopera în continuare cu Rusia, oferindu-și disponibilitatea în a ajuta la „deschiderea comunicării” între Rusia și Ucraina, în vederea încheierii pașnice a acestui conflict.

În cursul zilei de miercuri, cu o zi înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, liderul indonezian s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski, cei doi discutând despre contextul actual al războiului. Potrivit lui Widodo, Zelenski i-a transmis lui Putin un mesaj prin acesta, iar după întâlnirea de la Moscova, liderul indoneziat a confirmat transmiterea mesajului.

”Am transmis mesajul preşedintelui Zelenski preşedintelui Putin”, a declarat Widodo după discuţiile de la Moscova.

Vladimir Putin i-a promis Indoneziei că-i va asigura nevoia de îngrășăminte, a căror livrare a fost blocată de contextul politic actual.

Vladimir Putin, amenințare către NATO privind aderarea Finlandei și Suediei

Vladimir Putin nu s-a arătat încântat de ideea extinderii alianței NATO, astfel că acesta a transmis un avertisment privind aderarea Finlandei și Suediei. Potrivit liderului rus, acesta nu are nimic împotrivă, însă, el a prevăzut posibile conflicte între Moscova, Helsinki și Stockholm.

„Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda și Suedia vor, lăsați-le să se alăture. Este treaba lor, se pot alătura oriunde doresc”, a transmis liderul de la Kremlin.

În schimb, acesta a amenințat că va plăti cu aceeași monedă dacă NATO va instala infrastructuri militare aproape de granițele țării.

„Dacă acolo (în Finlanda și Suedia – n.red.) ar fi desfășurate contingente militare și infrastructură militară, am fi obligați să răspundem simetric și să ridicăm aceleași amenințări pentru acele teritorii în care au apărut amenințări pentru noi”, a avertizat Putin.