Vladimir Putin, condamnat pentru războiul din Ucraina. Sfârşitul liderului rus ar putea fi aproape

de: Ștefan R. Apostol
24 02. 2023

Se împlinește astăzi un an de la declanșarea invaziei în Ucraina, iar Zelenski a comemorat victimele războiului într-o manifestare publică la Kiev. Pe de altă parte Occidentul pune noi presiuni pe Rusia cerându-i lui Vladimir Putin prin intermediul ONU să se retragă cât mai rapid de pe teritoriul ucrainean. În același timp, ministrul de Externe francez, Catherine Colonna, declară că ar putea fi Vladimir Putin condamnat pentru acest război la Curtea Penală Internaţională, dar când și cum, rămâne de stabilit.

Zelenski promite victoria la un an de la invazia Rusiei

Volodimir Zelenski a promis vineri victoria împotriva Rusiei la aniversarea unui an de la cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce aliații occidentali ai Kievului au organizat comemorări.

„Am îndurat. Nu am fost înfrânți. Și vom face totul pentru a obține victoria în acest an. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea”, a spus Zelenski într-o declarație publicată pe rețelele de socializare.

Salutând orașele care au devenit cuvinte de ordine pentru presupusele crime de război rusești, precum București, Irpin și Mariupol, drept „capitale ale invincibilității”, el a declarat că „nu ne vom odihni niciodată până când criminalii ruși nu vor primi pedeapsa meritată.”

În urmă cu un an, cu o zi în urmă, președintele rus Vladimir Putin a uimit lumea prin trimiterea de trupe peste graniță, într-o mișcare considerată o pedeapsă pentru orientarea Kievului către Occident. Războiul care durează de un an a devastat zone întinse din Ucraina, a strămutat milioane de oameni, a transformat Rusia într-o paria în Occident și, potrivit unor surse occidentale, a provocat peste 150.000 de victime de ambele părți.

Occidentul a impus sancțiuni din ce în ce mai severe împotriva Rusiei și a intensificat ajutorul umanitar și livrările de arme pentru Rusia, ceea ce a dus la avertismente din partea Moscovei cu privire la o escaladare periculoasă.

Statele Unite și aliații săi din G7 au planificat vineri să prezinte un nou pachet de sancțiuni, în timp ce consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul va trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari.

Săptămâna aceasta, președintele american Joe Biden a surprins lumea vizitând Kievul pentru a promite noi livrări de arme, scriind pe Twitter „Un an mai târziu, Kievul stă. Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. America – și lumea – este alături de Ucraina.”

Vezi și: Volodimir Zelenski, umilință supremă pentru Vladimir Putin. Ce spune despre amenințările nucleare

Vladimir Putin somat de ONU să oprească invazia

Tot în aceste zile, în cadrul ultimei ședințe a ONU, s-a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care cere Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și solicită retragerea forțelor sale. Măsura trimite un mesaj puternic în ajunul primei aniversări a invaziei, care arată că agresiunea Moscovei trebuie să înceteze.

Votul de 141-7, cu 32 de abțineri, a fost ușor sub cel mai mare vot pentru cele cinci rezoluții anterioare aprobate de organismul mondial cu 193 de membri de când Rusia a trimis trupe și tancuri peste graniță în vecinul său mai mic, la 24 februarie 2022. Rezoluțiile Adunării Generale pot fi neobligatorii, dar sunt un barometru puternic al opiniei internaționale. Președintele ucrainean a salutat votul ONU, descriindu-l pe Twitter ca fiind „un semnal puternic al sprijinului global neîntrerupt pentru Ucraina”.

 Ar putea fi Vladimir Putin condamnat pentru războiul din Ucraina?

Într-un interviu acordat pentru cotidianul francez Le Parisien și preluat de France24 și RFI, ministrul de externe francez, Catherine Colonna, a declarat că există posibilitatea ca liderul rus Vladimir Putin să fie judecat în fața Curții Penale Internaționale (CPI). Declarația făcută de Catherine Colonna vine cu o zi înainte de prima aniversare a invaziei Moscovei în Ucraina.

„Colaborăm cu CPI și cu întreaga comunitate internațională pentru ca autorii și cei responsabili de război să nu rămână impunitate.

Nu pot prezice că acesta va fi cazul lui Vladimir Putin, dar este o posibilitate dacă faptele și responsabilitățile sunt stabilite.

Curtea Penală Internațională investighează și va respecta legea. Rusia s-a izolat singură.”, a declarat Colonna pentru cotidianul francez Le Parisien.

Colonna a adăugat că este necesar să se mențină deschisă linia de comunicare cu Putin „ori de câte ori este util și necesar”, ca în cazul permiterii controlului internațional asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.