23 feb. 2023 | 08:46

Șeful ONU, semnal de alarmă privind pericolul nuclear reprezentat de Rusia: „Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei”

News
Șeful ONU, semnal de alarmă privind pericolul nuclear reprezentat de Rusia: „Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei
Antonio Guterres, secretar general ONU

În cursul zilei de miercuri, secretarul general al Națiunilor Unite a denunțat invazia rusească în Ucraina, pe care a numit-o încălcare a Cartei fondatoare a ONU și a dreptului internațional. Antonio Guterres a avertizat asupra amenințărilor rusești privind posibila utilizare a armelor nucleare, potrivit Reuters.

Antonio Guterres, discurs la un an de la izbucnirea războiului

În cadrul unei reuniuni care a marcat un an de la izbucnirea războiului, secretarul general ONU a ținut un discurs, miercuri, în fața celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU, reiterând riscurile și amenințările pe care Vladimir Putin le-a lansat încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Dictatorul de la Kremlin a avertizat în repetate rânduri că va folosi armele nucleare, dacă securitatea țării sale va fi amenințată sau dacă Occidentul va oferi arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei.

Din cauza agresiunilor Rusiei pe front, statele UE au decis să susțină Ucraina cu arme grele, ceea ce a provocat tensiuni și mai mari în Occident, dar mai ales în rândul Rusiei. Astfel, în cursul zilei de ieri, secretarul general ONU a lansat un apel privind găsirea unei soluții viabile pentru a pune capăt acestor riscuri mult prea mari.

„Am auzit amenințări implicite de a folosi arme nucleare. Așao-numita utilizare tactică a armelor nucleare este absolut inacceptabilă. Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei”, a transmis Antonio Guterres.

În cursul zilei de joi, Adunarea Generală ar urma să adopte un proiect de rezoluție care să sublinieze „necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă”, în conformitate cu Carta ONU.

Atunci când a vorbit despre Carta ONU, Guterres a catalogat-o drept „lipsită de ambiguitate”, citând aliniatul care este în această perioadă încălcat de toată lumea.

„Toți membrii se vor abține în relațiile lor internaționale de la amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau independenței politice a oricărui stat”.

Ce urmărește Ucraina și aliații săi

Ucraina și aliații săi speră că, unindu-și puterea, vor reuși să izoleze diplomatic Rusia, cu scopul de a obține voturi favorabile din partea a aproape trei sferturi din Adunarea Generală, pentru a egala sau a mări sprijinul primit pentru mai multe rezoluții anul trecut.

„Poziția Națiunilor Unite este fără echivoc: Suntem angajați față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Guterres.

Prin proiectul de rezoluție, Adunarea Generală speră să obțină retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, solicitând totodată încetarea ostilităților. Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, dar au greutate politică.

„Va fi un apel de ieșire din conflict”, au explicat diplomații francezi, potrivit Le Monde, în timp ce un alt oficial francez a explicat că de această dată, „nu mai este doar o condamnare a invaziei, ci o solicitare de a ieși din conflict”.

 

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Radu Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Reacția unui român după ce a fost refuzat pe internet de o tânără: „Tu ești mai presus, oare?”
EVZ.ro
Miley Cyrus, dată în judecată pentru „Flowers”. Acuzații de plagiat după Bruno Mars
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Nostalgia comunismului la MasterChef. „Preparatul riscant” ales de Ionela Grigore
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
El va fi viitorul președinte al României. Cine îi ia locul președintelui Klaus Iohannis
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
RUSIA a ÎNCERCAT o LOVITURĂ de STAT într-o țară ALIATĂ! S-A AFLAT ACUM!
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro