Vladimir Putin a reușit să-i arate lumii de tot ce este în stare atunci când își propune să obțină ceva, iar dovadă stau ultimele 72 de zile, marcate de catastrofele umane rezultate în urma războiului sângeros desfășurat în Ucraina. În urmă cu câteva ore, armata rusă a simulat tiruri de rachetă cu capacitate nucleară, tocmai pentru a-i readuce aminte Occidentului de consecințele suportate, în cazul în care nu respectă condițiile impuse de Rusia privind susținerea Ucrainei. În urmă cu puțin timp, un oficial român a dezvăluit care sunt șansele reale ca liderul Kremlinului să folosească armele de distrugere în masă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că în acest moment nu există informații legate de un plan al Rusiei privind un atac nuclear, amintind totodată discuțiile care au avut loc la summit-ul NATO de la Bruxelles, acolo unde liderii aliați au amenințat Rusia privind ilegalitatea de a folosi arme de distrugere în masa.
De asemenea, oficialul român a mărturisit că liderii țărilor aliate au discutat în același context și despre trasarea unor sarcini militare cu scopul susținerii Ucrainei, dacă situația din teren ar impune această intervenție.
„Nu există niciun fel de informaţii în acest moment care să indice intenţia de a folosi Rusia în perioada imediat următoare astfel de arme. Reamintesc faptul că la summit-ul NATO care s-a desfăşurat la Bruxelles pe 24 martie, în declaraţia finală a acestui summit, liderii aliaţi au avertizat Rusia cu privire la inadmisibilitatea utilizării unor arme de distrugere în masă şi chiar au fost trasate o serie de sarcini pentru autorităţile militare de a pregăti în continuare o serie de măsuri, inclusiv pentru summit-ul de Madrid care va avea loc în luna iunie, respectiv de a acorda Ucrainei o serie de elemente de sprijin în acest scenariu care în acest moment este, repet, neconfirmat din punct de vedere al realităţii din teren”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, joi seară, la TVR.
Jurnalistul rus și laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, Dmitri Muratov, a criticat, marți, în termeni duri propaganda rusă care promovează folosirea armlor nucleare, care nu ar avea drept consecință „sfârșitul umanității”, în loc să fie căutată o soluție pentru încetarea războiului.
Având în vedere avertismentul Kremlinului privind faptul că și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă, la scurt timp după invadarea Ucrainei, la 24 februarie, jurnalistul rus nu exclude posibilitatea folosirii armelor nucleare de către Putin.
„De două săptămâni, auzim la televiziunile noastre că silozurile nucleare ar trebui să fie deschise. Și mai auzim că aceste arme oribile ar trebui să fie folosite dacă livrările de arme către Ucraina vor continua”, a adăugat jurnalistul, al cărui ziar a fost obligat să-și suspende activitatea în mijlocul invaziei Rusiei în Ucraina.
Laureatul premiului Nobel a transmis că ceș mai înfricoșător lucru din Rusia este în acest moment puterea „absolută și nelimitată” dobândită de Putin.
„Dacă stăpânul de la Kremlin decide că armele nucleare trebuie folosite, „nimeni nu-l poate opri să ia această decizie… nici parlamentul, nici societatea civilă, nici publicul”, a adăugat el.