26 mart. 2024 | 10:55

Vladimir Putin, ameninţat de ISIS, după torturarea teroriştilor din Moscova. Trei din patru suspecți și-au recunoscut vinovăția

Politică Externă
Vladimir Putin, ameninţat de ISIS, după torturarea teroriştilor din Moscova. Trei din patru suspecți și-au recunoscut vinovăția
Putin avea să dea vina în general pe terorismul internațional

Atacul terorist din 22 martie de la Moscova a lăsat în urma sa un bilanț devastator. Acum, conform informațiilor de la Moscova, Vladimir Putin este ameninţat de ISIS, după torturarea teroriştilor. Aceleași date mai spun că trei din patru suspecți și-au recunoscut vinovăția, și au fost deja încarcerați.

Atacul terorist din 22 martie de la Moscova și bilanțul celor peste 133 de morți

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că i-au arestat pe cei patru indivizi suspectați că au declanșat mai multe explozii la un concert din suburbiile Moscovei și au ucis cel puțin 133 de persoane, unul dintre cele mai grave atacuri teroriste care au zguduit Rusia în aproape un sfert de secol de când președintele Vladimir Putin se află la putere.

Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac brutal în trei mesaje diferite emise începând de vineri. Dar Vladimir Putin s-a dezlănțuit în primele sale remarci publice despre tragedie. Dar, la mai bine de 19 ore de la atac, nu a făcut nicio mențiune despre grupul extremist sau despre identitatea autorilor.

Putin avea să dea vina în general pe terorismul internațional, în timp ce presa de stat rusă a început rapid să pună bazele pentru a sugera că Ucraina și susținătorii săi occidentali sunt responsabili. Tot atunci, Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili de acest atac, unul dintre cele mai sângeroase din ultimele decenii în Rusia.

Autoritățile ruse spun că deja au patru arestați, și confirmă că Putin este ameninţat de ISIS

Conform informațiilor din presa rusească, în fața unui tribunal au fost deja inculpați patru bărbați despre care au participat la atacul sălii de concerte din Moscova și au ucis cel puțin 137 de persoane. Toți cei patru păreau să fi fost bătuți, iar unul dintre ei a fost adus la tribunal într-un scaun cu rotile, toți fiind acuzați de comiterea actelor de terorism.

Ulterior, la trei zile după atac, președintele rus a declarat înalților oficiali că „știm că această crimă a fost comisă de islamiști radicali, adepți ai unei ideologii împotriva căreia lumea islamică însăși luptă de secole”.

La prima apariție TV, a insistat, de asemenea, că atacatorii au avut legături cu guvernul ucrainean. El afirmase acest lucru în prima sa reacție, sâmbătă, susținând că Kievul a pregătit totul pentru a le permite să treacă granița și să fugă pe teritoriul său.

Vladimir Putin este ameninţat de ISIS, după torturarea teroriştilor din Moscova

După apariția imaginilor cu cei patru bărbați arestați și care ar fi fost torturați de autoritățile moscovite. Gruparea Islamică ISIS a revenit pe rețelele de socializare cu un nou text prin care îl amenință pe Vladimir Putin, după torturarea teroriştilor din Moscova, menționând că toți cei patru, în frunte cu liderul celulei teroriste, Shamsidin Feriduni, vor fi răzbunați prin noi atentate.

Despre Shamsidin Feriduni se știe că avea să fie surprins de camerele de luat vederi, cu 15 zile înainte de atentat, pe 7 martie, în fața sălii de concerte. Dar conform celor enunțate de presa moscovită, ar fi amânat atacul după ce Ambasada SUA din Rusia avertiza de un atac terorist la Moscova, care ar fi urmat să aibă loc pe 9 martie, în loc de 22, așa cum de alfel s-a și întâmplat.

Presa rusă a difuzat înregistrări video care, aparent, arată reținerea și interogarea suspecților, inclusiv a lui Shamsidin Feriduni care a declarat în fața camerelor de luat vederi că a fost abordat de un asistent neidentificat al unui predicator islamic și plătit pentru a lua parte la raid.

Întrebat de unul din reporteri despre atentat, Shamsidin Feriduni declară că ar fi primit jumătate de milion de ruble de la un reprezentant al ISIS:

„O jumătate de milion de ruble. Am primit doar jumătate şi apoi nu am mai primit restul.

Nu ştiu cine sunt. Mi-au scris pe Telegram, fără nume sau prenume, fără nimic.”, declara liderul celulei teroriste, Shamsidin Feriduni.

Cei patru torturați de poliție

Presa rusă a relatat, că deși Putin este ameninţat de ISIS, liderul de la Kremlin nu se va da bătut până nu va răzbuna victimele atentatului.

În același context, au apărut și imagini cu bărbații arestați care au fost torturați în timpul interogatoriului de către serviciile de securitate, iar Mirzoyev, Rachabalizoda și Fariduni prezentau semne de vânătăi puternice, inclusiv fețe umflate. Rachabalizoda avea, de asemenea, o ureche puternic bandajată.

Presa rusă a declarat sâmbătă că unuia dintre suspecți i-a fost tăiată urechea în timpul interogatoriului. The Associated Press nu a putut verifica raportul sau înregistrările video care pretind că arată acest lucru.

Cel de-al patrulea suspect, Faizov, a fost adus la tribunal de la un spital într-un scaun cu rotile și a stat cu ochii închiși pe tot parcursul procedurilor. El a fost asistat de medici în timp ce se afla în instanță, unde purta un halat de spital și pantaloni și a fost văzut cu multiple tăieturi. Oficialii tribunalului au declarat că Mirzoyev și Rachabalizoda și-au recunoscut vina pentru atac după ce au fost acuzați.

În sentința de luni, tribunalul districtual Basmanny din Moscova i-a acuzat în mod oficial pe Dalerdzhon Mirzoyev, 32 de ani, Saidakrami Rachabalizoda, 30 de ani, Shamsidin Fariduni, 25 de ani, și Mukhammadsobir Faizov, 19 ani, de comiterea atacului terorist în grup care a dus la moartea altor persoane, dispunând ca bărbații, care sunt toți cetățeni din Tadjikistan, să fie ținuți în arest preventiv până la 22 mai. Infracțiunea este pasibilă de o pedeapsă maximă de închisoare pe viață.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
O mare greșeală în sensul giratoriu. De ce nu țin cont mulți șoferi
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Capital.ro
Adio, cafea! Reţeta clasicei licori de dimineaţă se schimbă radical. Noile componente anunţate de oamenii de ştiinţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro