Rusia critică dur decizia NATO de a trimite mai mulți militari în estul Europei, inclusiv în România, considerând decizia organizației drept o formă de a interveni în război de partea Ucrainei, ceea ce este în dezacord cu înțelegerile alianței, inclusiv, cu doleanțele pe care Putin le-a exprimat pentru a nu ataca cu arme nucleare. De asemenea, Rusia consideră cu după adoptarea acestei decizii, NATO și-a exprimat poziția antirusă, asumându-și consecințele în acest sens.
În cursul summitului de ieri de la Bruxelles, liderii NATO au decis să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, alături de alte mijloace aeriene și navale, dar și înființarea a patru grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, cu scopul de a întări securitatea acestor țări care ar putea fi vizate de Rusia.
În declarația adoptată la finalul summitului, se arată motivul deciziei privind implicarea miilitară NATO în războiul ruso-ucrainean, în timp ce aliații îi transmit lui Putin să oprească războiul și să retragă trupele militare din Ucraina, în timp ce Belarusului îi solicită încetarea complicității cu Rusia.
„Rusia ar trebui să respecte Hotărârea din 16 martie a Curții Internaționale de Justiție a ONU și să suspende imediat operațiunile militare. Atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală.
Atacul său asupra normelor internaționale face lumea mai puțin sigură. Retorica de escaladare a președintelui Putin este iresponsabilă și destabilizatoare”, au transmis liderii NATO.
În urma deciziilor adoptate în cadrul summitului și a avertismentelor către Rusia, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, și-a exprimat nemulțumirea față de militarizarea Europei datorită ajutorului acordat de NATO.
„Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianţei. Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, „alianţa confirmă interesul său de continuare a ostilităţilor”, a transmis aceasta, subliniind că „Occidentul culege o recoltă groaznică”.
Maria Zaharova a mai spus că organizația acționează în vederea intereselor SUA de a controla Rusia, cât și de a câștiga financiar de pe urma vânzării de arme.
„Isteria antirusă a fost promovată pentru a spori costurile achiziţiilor de arme, de pe urma cărora SUA au profitat financiar, mai presus de toate”, a afirmat aceasta.
De asemenea, reprezentanta Rusiei a catalogat summitul de la Bruxelles drept o „şedinţă pentru propria sa spălare pe creier”, menționând că SUA este incapabilă să tolereze că Rusia este o țară care ia propriile decizii suverane și care poate urma o politică independentă.