Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, care a fost acuzat de crimă de război și suspiciuni privind deportarea ilegală a sute de copii de pe teritoriul Ucrainei pe cel al Rusiei, în timp ce Kremlinul consideră aceste acuzații ca fiind lipsite de sens şi scandalos de partizane, potrivit Reuters. În urmă cu puțin timp, Armenia a anunțat că face demersuri pentru a deveni stat parte la Statutul de la Roma, ceea ce ar aduce statul caucazian sub jurisdicţia CPI.
Vechi aliate, Rusia și Armenia au început ușor, ușor să-și strice relațiile, motivul principal fiind războiul din Ucraina, care a determinat Armenia să se retragă. Mai nou, țara a anunțat că a inițiat demersurile pentru a deveni stat parte la Statutul de la Roma, ceea ce ar aduce Rusia sub jurisdicţia CPI.
Potrivit agenției de presă RIA, Ministerul rus de Extern ar considera planul Armeniei inacceptabil, motiv pentru a transmite avertismente îngrijorătoare către autoritățile din Erevan. Astfel, Putin a transmis că vor exista „consecințe extrem de negative” pentru relaţiile bilaterale, în cazul în care va dori să-și ducă la îndeplinire planul, care va trebui ratificat de Parlamentul armean după primirea aprobării din partea Curţii Constituţionale.
În continuare, oficialii Rusiei au afirmat că mandatele emise de CPI împotriva Rusiei sunt nule din punct de vedere juridic, atenționând Armenia de acest lucru, dar și de consecințele pe care le va suporta. În ciuda avertismentelor emise, oficialii Armeniei nu au oferit un răspuns oficial.
„Moscova consideră că planurile oficiale ale Erevanului de a adera la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale sunt absolut inacceptabile pe fondul recentelor mandate ilegale şi nule din punct de vedere juridic ale CPI împotriva conducerii ruse”, potrivit sursei citate.
Din punct de vedere legal, mandatul de arestare emis CPI pe numele lui Vladimir Putin îi poate împiedica acestuia planurile de călătorie globală, dacă țara în care dorește să meargă este parte oficială la Statutul de la Roma.
Potivit agendei de călătorii a dictatorului, acesta ar avea în plan să călătorească în acest an în Africa de Sud şi Turcia. În trecut, Putin a călătorit frecvent în ţări din fosta Uniune Sovietică, inclusiv în Armenia, țară de încredere unde Rusia are trupe de menţinere a păcii şi o bază militară.
Din păcate, legăturile Moscovei cu Erevan s-au deteriorat în ultimele luni, atât din punct de vedere al războiului din Ucraina, cât și a nerespectării tratatului dintre Rusia și Armenia de încetare a focului din 2020, pe care Putin l-a negociat cu Armenia şi Azerbaidjan pentru a pune capăt războiului asupra regiunii cu populaţie armeană Nagorno-Karabah din Azerbaidjan.