La o zi de la tragedia care a zguduit România, o țară ce pare să ia foc din ce în ce mai des, Ministrul Sănătății a oferit o serie de declarații. Vlad Voiculescu a vorbit sâmbătă, 30 ianuarie, despre incendiul de la Matei Balș.
Noul ministru al Sănătății, venit în funcție la finele anului 2020, susține că, la 24 de ore de la incendiu, autoritățile nu au reușit să afle care este cauza exactă. Vlad Voiculescu a ieșit public la tv să scuze erorile făcute de către autoritățile ”capabile” care au comis și o eroare colosală sâmbătă dimineață.
Este vorba despre anunțul eronat al celei de-a șasea victime, care a murit în cursul dimineții. Inițial, Ministerul Sănătății a publicat informația că a șasea victimă este o femeie de 58 de ani, cu 2% arsuri pe suprafața corpului. În realitate, decedatul era un bărbat în vârstă de 70 de ani, dependent de oxigen, care nu a fost rănit de incendiu.
„După cunoştinţa mea, familia a fost informată imediat, nu a existat un moment delicat. E o greşeală birocratică din câte înţeleg“, a declarat Voiculescu sâmbătă seară, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.
Vlad Voiculescu a oferit, pe seară, declarații despre incendiul de la Matei Balș, precum și informații despre demisiile cerute de către români, dar și de partidul AUR. Pentru că nimeni nu a demisionat, așa cum a amenințat ieri George Simion, partidul AUR a protestat sâmbătă seară, de la ora 17, în fața clădirii Ministerului Sănătății.
“Îmi prezint condoleanțele familiilor îndurerate. Le doresc celorlalți însănătolșire grabnică. Apreciez efortul celor care au intervenit în dimineața tragediei. Problemele din sistemul sanitar sunt vechi, de zeci de ani. De la infecții, până la incendii…
Am lucrat cu echipa mea la niște măsuri urgente pentru a schimba sistemul. Nu dorim să se mai întâmple asemenea lucruri. Nu știm cu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Dar pandemia a pus presiune pe personal, dar și pe infrastructură.
Vorbesc și despre un fond național pentru sănătate, pentru urgențe, pentru îmbunătățirea siguranței în spitale. Ne referim la securitatea la incendii, cutremure și infecțiile nozocomiale. Spitalele din România sunt aglomerate.
Demisiile ar trebui să aibă legatură directă cu responsabilitățile dintr-un caz sau altul. O funcție nu este veșnică. Dar sănătos este ca atunci când este o problemă, sa aflam responsabilii. În această situație încă nu am aflat cine sunt aceștia. Trebuie să avem rabdare”, a mărturisit Vlad Voiculescu sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă.
În urma incendiului produs vineri, 29 ianuarie, o clădire a spitalului Matei Balș a ars. Pacienții au sărit pe geam din saloane pentru a se salva și apoi au sunat la 112 pentru ajutor. La fața locului au ajuns pompierii în câteva minute. Aceștia au stins focul și au ajutat la evacuarea pacienților. 5 persoane au decedat pe loc ieri, iar una sâmbătă dimineață. Peste 120 de pacienți infectați cu covid-19 au fost transferați de urgență la alte spitale.