Noile tulpine de coronavirus fac ravagii peste tot în lume. Până de curând tulpinele descoperite în Angia și Africa de Sud nu erau anunțate pe teritoriul României. Cel puțin nu în număr foarte mare. Ieri Ministrul Sănătății a anunțat existența unui nou caz de infectare cu tulpina sud-africană la Institutul de boli infecțioase ”Matei Balș”.
După ce la nivel mondial s-a descoperit că noile tulpini au infectat un număr mare de oameni, se pare că un nou caz a fost descoperit la București. Ministrul Vlad Voiculescu este cel care a anunțat noul caz de infectare cu tulpina sud-africană. Pacientul la care a fost depistată tulpina sud-africană a fost internat la ”Matei Balș”.
“Vă reamintesc că avem de-a face practic cu un nou virus, mult mai agresiv şi astăzi la Matei Balş a fost identificat un virus cu tulpina sud-africană. Nu este primul în ţară, dar cu atât mai mult regulile trebuie respectate”, a mai declarat Vlad Voiculescu.
În acest moment, în România sunt anunțate 93 de cazuri de noi infectări cu tulpina din Marea Britanie și tulpina sud-africană. La început au fost doar două cazuri distincte,. Era vorba de o femeie și un bărbat, conform unui comunicat dat publicității la acel moment.
”Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București,. Pacientul provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.
Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș. Asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.
La începutul anului experții anunțau o nouă variantă de virus „501.V2” din Africa de Sud. Prima dată a fost identificată recent în unele cazuri COVID-19 din Marea Britanie. Tulpina sud-africană ‘501.V2’ este caracterizată prin noi mutații față de virusul original. Experții au mai descoprit, ulterior, alte două mutații, dar nu se găsesc în varianta din Marea Britanie. În mod similar, tulpina sud-africană nu conține mutația care se găsește în varianta britanică.
”Răspândirea acestei variante pare, de asemenea, concentrată în regiunile sudice și sud-estice ale Africii de Sud și prezintă, de asemenea, tampoane diagnostice cu sarcini virale mai mari – ceea ce o poate face mai transmisibilă prin aerosoli produși în timpul respirației și vorbirii.
Există unele sugestii că această variantă sud-africană ar putea conduce un al doilea val cu răspândire mai rapidă în Africa de Sud, care ar putea fi mai mare decât primul val.”, anunțau specialișii după o cercetare amănunțită.
Studiile în curs de desfășurare în Africa de Sud sunt efectuate pentru a evalua dacă aceasta provoacă boli mai severe, dacă vizează tinerii în mod specific, sau dacă acesta este un efect comportamental, și dacă vaccinurile COVID-19 în curs de dezvoltare vor fi eficiente împotriva acesteia.