Un nou termen în procesul lui Vald Pascu, în care este judecat pentru ucidere din culpă, după accidentul rutier produs anul trecut la intrarea în localitatea 2 Mai. Acesta s-a prezentat la tribunal îmbrăcat în ton cu moda, iar un detaliu a atras atenția. Ce au decis judecătorii în cazul tânărului.
UPDATE 21 iunie, ora 13:50. Judecătoria Mangalia a stabilit un nou termen, pentru 14 august, în cazul procesului lui Vlad Pascu, De asemenea, instanţa a dispus efectuarea unei expertize medico-legale pentru persoanele vătămate în urma accidentului.
Expertiza va fi efectuată la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Bucureşti şi, în funcţie de concluzia medicilor legişti, ar putea fi schimbată încadrarea juridică în cazul lui Pascu, din vătămare corporală, în vătămare corporală cu circumstanţe agravante, potrivit avocatului Adrian Cuculis.
Știrea inițială
În noaptea de 18 spre 19 august 2023, Vlad Pascu a urcat drogat la volan şi a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului care leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, doi dintre aceștia au murit, iar alţi trei au fost răniţi. Tânărul a fost trimis în judecată, în octombrie, pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
Pe 21 iunie a avut loc al 8-lea termen în proces, la Judecătoria Mangalia și au fost citate părțile implicate și martorul Gabriel Radu, propus de părțile civile. Vlad Pascu a fost adus în fața judecătorilor și a apărut îmbrăcat după ultima modă. El a purtat un costum negru, cămașă neagră și o cravată vișinie, care a dat ținutei o notă foarte elegantă.
Procesul lui Vlad Pascu a început la Mangalia pe 22 februarie 2024. Până acum, instanţa a respins de două ori, ca neîntemeiată, cererea părinţilor studenţilor ucişi, ca Vlad Pascu să fie judecat pentru omor calificat.
După tragedia pe care a provocat-o, în care au murit doi tineri, Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Dosarul a fost preluat în urmă cu o lună de judecătoarea Carmen Claudia Berevoescu, după ce magistratul căruia îi fusese repartizat iniţial procesul, Ancuţa Ioana Popoviciu, a fost recuzată. Ea a cerut şi obţinut transferul la Judecătoria Constanţa.
Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost acuzată de comportament nepotrivit de către familiile victimelor şi de avocaţii acestora, încă de la primul termen de judecată.
În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că nu se impune suspendarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, aşa cum solicitase Inspecţia Judiciară. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.