Vitaminele joacă un rol esențial în menținerea sănătății, indiferent de vârstă. Unele dintre ele pot fi luate din alimentație și nu este nevoie să fie suplimentate, însă altele este nevoie să fie administrate separat, mai ales după o anumită vârstă.
Unele vitamine sunt asigurate de o alimentație echilibrată și de un stil de viață sănătos. Altele, însă, trebuie să fie asigurate prin suplimente, mai ales după o anumită vârstă. Vitamina D este esențială pentru organism, încă de la naștere. Organismul o produce atunci când este expus la soare și la lumină naturală, însă după pragul de 50 de ani, este nevoie să fie suplimentată.
”Vitaminele joacă diverse roluri în funcționarea corpului, inclusiv în metabolism, funcția imunitară și repararea celulară. Asigurarea unui aport adecvat de vitamine poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, îmbunătățirea performanței fizice și cognitive și promovarea unei stări generale de bine, contribuind astfel la o viață mai lungă și mai sănătoasă”, spune Dr. Kevin Cooke, medic specialist în medicina longevității.
Riscul de boli cronice crește odată cu înaintarea în vârstă, potrivit specialistului, iar cu ajutorul vitaminelor poate fi diminuat. Vitamina D poate fi foarte utilă pentru a întări sistemul imnunitar. Este cunoscută și ca ”vitamina soarelui”, fiind foarte bună pentru persoanele de peste 50 de ani.
”Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, susținerea funcției imunitare și reducerea inflamației. Vitamina D s-a dovedit a fi utilă în cazurile de depresie, creșterea nivelului de testosteron, sănătatea oaselor, sănătatea creierului și cogniție, îmbunătățirea stării de spirit și a stării generale de bine”, a mai spus medicul.
”Au existat unele studii care arată că nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de o rată crescută a mortalității de orice cauză în general și în rândul populațiilor de vârstnici. Datorită naturii liposolubile a vitaminei D, poți lua prea mult și să ajungi la niveluri toxice, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de calciu, care pot fi periculoase. Recomandările actuale afirmă că dozele mai mari de 4.000 UI pot fi toxice”, spune Dr. Cooke.
Vitamina D se regăsește în multe alimente, însă pentru a fi sintetizată, este nevoie și de expunere la soare. După o anumită vârstă, alimentația și soarele nu mai sunt suficiente pentru a menține un nivel optim de vitamina D în organism, astfel că este nevoie de suplimente.
”Sursele de vitamina D includ peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, care sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, cunoscuți pentru efectele lor benefice asupra sănătății creierului. Alte alimente, cum ar fi gălbenușurile de ou și alimentele fortificate, cum ar fi laptele, sunt bogate în vitamina D. Corpul produce vitamina D atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, în special razelor UVB. Așadar, cei care au o expunere redusă la soare (sau trăiesc în) climate mai reci pot fi expuși riscului de deficiență de vitamina D”, a mai explicat specialistul.