Visul ministrului Cuc: câți kilometri de autostradă speră că vom avea în 2019

Autor: Puiu Alexandru - 07:00, 17 mai 2019

După ce a făcut un gest cu consecințe imediate și ne-a lăsat fără Uber, Ministrul Transporturilor s-a gândit să revină pe tărămul fantastic al proiectelor de guvernare PSD-ALDE. Ca urmare, a făcut niște estimări despre kilometrii de autostradă ce vor fi dați în folosință în 2019.

Dacă ai avut vreo tangență cu străzile patriei în ultimii ani, s-ar putea să știi că nu avem autostrăzi. Situația în sine nu ar fi atât de supărătoare, dacă nu te-ai chinui cinci ore să parcurgi 160 de kilometri de la București la Brașov. Ignorând însă complet realitatea ritmului în care se realizează noi kilometri de autostradă în țara noastră, ministrul Transporturilor a făcut niște estimări pe 2019 de la care te-ar bufni râsul, dacă nu te-ai simți mințit în campanie electorală.

După 115 kilometri construiți în ultimii doi ani, chiar dacă nu sunt toți dați în folosință, Răzvân Cuc a promis aseară la Palatul Victoria că până la finele lui 2019 vor mai fi realizați 180 de kilometri de autostradă. „Estimarea pe acest an a fost făcută de domnul director Neaga (Narcis Neaga, şeful CNAIR, n.r.) şi avem încă 180 de kilometri”, a subliniat Ministrul Transporturilor. Probabil că a ”aruncat” numele lui Neaga acolo pentru a-l folosi ca scuză în momentul în care nu vor exista autostrăzile promise peste câteva luni.

Răzvan Cuc a insistat pe faptul că valoarea proiectelor lansate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii pe ultimii doi ani este de 7 miliarde de euro. Ca o notă de subsol drăguță, pe timpul aceleiași guvernări PSD-ALDE, în 2016, nu a fost construit niciun kilometru de autostradă iar proiectele lansate de compania de drumuri au avut un total de 50 de milioane de euro.

Printre cele mai importante proiecte lansate de CNAIR în ultimii doi ani, se numără Autostrada Sibiu – Piteşti (123 kilometri în valoare de 3,4 miliarde de euro), Autostrada de Centură Bucureşti Sud (52 km, 580 milioane de euro) şi Centura Bacău (31 km, 142 milioane de euro).

În ceea ce priveşte Autostrada Sibiu – Piteşti, în acest an a fost semnat contractul pentru Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa, în lungime de 13,17 km, valoarea investiţiei fiind de 129 milioane euro. Secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş, în lungime de 9,86 km (435 milioane euro), este în procedură de licitaţie, Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti (30,35 km, 383 milioane euro) este în contestaţie iar pentru Secţiunea 2 Boiţa-Cornetu (30,35 km) trebuie completate studiile geologice fa fel ca şi pentru Secţiunea 3 Cornetu-Tigveni (37,4 km). În ceea ce privește o eventuală autostradă Ploiești – Brașov, nu mai există niciun fel de promisiune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI