24 dec. 2023 | 18:11

Viscolul a făcut prăpăd în staţiunile montane. Turiştii, fără curent înainte de Crăciun, zonele cele mai afectate

News
Viscolul a făcut prăpăd în staţiunile montane. Turiştii, fără curent înainte de Crăciun, zonele cele mai afectate
Viscolul a făcut prăpăd în staţiunile montane. Turiştii, fără curent înainte de Crăciun, zonele cele mai afectate

Iarna și-a intrat serios în drepturi, dar nu a fost deloc prea blândă. Ninsorile și viscolul au făcut ravagii în ultimele zile și i-au lăsat pe oameni fără curent chiar înainte de Crăciun. Nici turiștii nu au fost ocoliți, pentru că vremea rea le-a stricat vacanța. Care sunt cele mai afectate zone din România.

Vremea rea a făcut ravagii în țară

În ultimele zile a nins puternic, mai ales în zonele de munte. S-a așternut un strat considerabil de zăpadă, dar viscolul nu a stat deoparte și a făcut ravagii. Cei care au plecat spre stațiunile turistice au simțit din plin rafala, mai ales cei care au rămas blocați în zăpadă.

Pe traseul către stațiunea montană Rânca, turiștii s-au confruntat cu condiții grele de iarnă, care a dus la o coloană mare de mașini. Utilajele au intervenit pentru deszăpezirea șoselelor, dar chiar și ala au avut loc evenimente neplăcute.

Din cauza viscolului, turiștii nepregătiți pentru condițiile meteorologice dificile au fost nevoiți să facă cale întoarsă, fiind incapabili să ajungă în stațiune. Pentru că nu au avut lanțuri de iarnă, nu au putut urca spre zonele mai înalte.

Șoferii care au decis să părăsească vehiculele în mijlocul drumului plin de zăpadă au făcut o mare greșeală. Un incident aproape tragic a avut loc când un bărbat a fost la un pas să fie strivit de o mașină care derapase pe sensul opus.

De altfel, o familie cu patru copii a fost salvată de jandarmii montani după ce mașina lor s-a blocat în zăpadă în zona Cheile Ordâncuşei. Confruntați cu imposibilitatea de a mai înainta, aceștia au apelat la ajutorul numărului de urgență 112. Jandarmii au intervenit rapid și au reușit să deblocheze mașina, fără ca niciunul dintre membrii familiei să necesite îngrijiri medicale.

Drumuri de munte, blocate

Circulația autovehiculelor pe un tronson al celebrei șosele Transalpina a fost suspendată în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme. Viscolul intens și vizibilitatea aproape nulă au determinat autoritățile să ia decizia fermă de a închide temporar acest drum.

Vezi și: Starea drumurilor din România, sâmbătă, 23 decembrie 2023. Şoselele afectate de ninsori, dar şi de aglomeraţie. Unde sunt blocaje

Circulaţia rutieră a fost reluată, însă, duminică după-amiază, începând cu ora 16,00, când ninsorile s-au mai domolit și drumul a fost bine curățat de către muncitori. Astfel, se circulă din nou pe drumul naţional DN 67C (Transalpina), între localităţile Novaci şi Rânca, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

„Începând cu ora 16,00, a fost reluată circulaţia pe DN 67C, pe tronsonul kilometric 16 – 30, între localităţile Novaci şi Rânca, judeţul Gorj. Continuă să ningă în zonă, circulându-se în condiţii de iarnă. Se acţionează în continuare cu utilaje de deszăpezire”, a transmis Centrul Infotrafic.

S-au format, însă, cozi imense în această zonă, având în vedere că mulți turiști s-au întors ieri din drum. Aceștia și-au rezolvat problemele, au echipat mașinile corespunzător și au pornit din nou spre stațiunile montane unde vor petrece Crăciunul.

Turiștii au rămas fără curent electric

Duminică, aproape 3.000 de familii se confruntau cu lipsa curentului electric, iar două drumuri județene erau închise complet în județul Hunedoara din cauza condițiilor meteorologice extreme din zonele montane. Pentru a remedia defecțiunile apărute pe cele 14 linii de medie și înaltă tensiune, au fost mobilizate nu mai puțin de 23 de echipe de intervenție ale furnizorului de energie.

Aceste eforturi au fost necesare pentru a restabili alimentarea cu energie electrică și pentru a permite deblocarea căilor de comunicație afectate de intemperiile meteorologice. O mulține de turiști au fost afectați de această întâmplare și au crezut că toată vacanța lor va fi ruinată.

Stațiunea Parâng s-a confruntat cu o întrerupere totală a alimentării cu energie electrică, în urma căderii mai multor arbori peste liniile de înaltă tensiune în mijlocul nopții. Codul portocaliu de viscol rămâne în vigoare în regiunile montane ale Masivului Meridional până la ora 20:00, subliniind continuarea condițiilor meteorologice severe.

Află și: Nou cod portocaliu de vreme severă. Aproape toată România este afectată de viscol, ninsori şi vânt puternic

Din fericire, până acum nu s-a raportat niciun turist prins în furtuna recentă. Cu toate acestea, autoritățile informează că aceștia se află în așteptare în cabane, sperând la revenirea curentului electric în urma problemelor cauzate de intemperiile meteorologice.

În județul Argeș, recomandarea autorităților pentru turiști este să evite traseele montane, pentru că pericolul este mult prea mare. Vântul puternic care bate în zonele înalte crește considerabil riscul de avalanșă, ceea ce face ca aceste zone să fie extrem de periculoase pentru deplasare.

Astfel, în ciuda absenței incidentelor cu turiști prinși în furtună, se subliniază importanța precauției și respectarea avertismentelor emise de autorități pentru a evita situații periculoase în aceste condiții meteorologice dificile.

”Este un vânt foarte, foarte puternic. Sus, la 1700 de metri altitudine, depășește 100km/h. Sunt troiene și de 1,5 – 2 metri. Nu este de ieșit în trasee. Rugăm turiștii să nu meargă pe niciun traseu de creastă vizibil. Vizibilitate este zero și zăpada este foarte, foarte mare”, a declarat Remus Popescu, șeful Salvamont Petroșani.

La Muntele Mic, lipsa curentului electric persistă de peste 24 de ore. Grosimea stratului de zăpadă a depășit 60 de centimetri, iar conform prognozelor meteorologice, ninsorile vor continua pe tot parcursul zilei și abia în ziua de Crăciun se vor mai domoli.

Situația este și mai critică la Vârful Omu, unde troienele ating înălțimi de 1,5 metri, iar vântul suflă cu aproape 100 de kilometri pe oră, contribuind la fenomene de viscol. Oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case și cu atât mai puțin să plece la drum, pentru că se circulă foarte greu, iar vizibilitatea este extrem de redusă.

În zona Șureanu, întâmpinăm, de asemenea, probleme suplimentare. Drumurile către mai multe pensiuni sunt închise din cauza viscolului, complicând accesul în această regiune montană.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro