Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus în 2020, oamenii au devenit și mai conștienți de pericolul pe care-l reprezintă virusurile pentru organismul uman. În timp ce anumiți agenți patogeni pot dispărea destul de repede, iar pacientul se poate vindeca, alți microbi nu dispun de tratamentul potrivit.
Unul dintre virusurile pentru care, din nefericire, nu există tratament este cel numit Lyssavirus. Acest microb păcătos provoacă rabie, o boală encefalitică cumplită, extrem de gravă, ce cauzează aproximativ 59.000 de decese umane în fiecare an.
Odată ce o persoană a fost infectată, adeseori moartea este iminentă, scriu cei de la Click!. Specia prototip, lisavirusul rabiei, este extrem de răspândit și reprezintă cea mai mare amenințare la nivel global.
Din fericire, în ultimul secol, boala a devenit extrem de rară, în urma inventării vaccinurilor antirabice pentru animalele de companie. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă, spunând că lisavirusul rabiei rămâne o problemă extrem de delicată.
Poți contacta această boală cumplită în momentul în care ai fost mușcat sau zgâriat de către un animal infectat cu acest virus.
Odată intrat microbul în organism, creierul începe să se deterioreze, spun medicii. După ce încep să apară simptomele, viața îți este în mare pericol, avertizează Serviciului de Sănătate Publică din SUA.
Pentru a preveni o catastrofă, medicii susțin că un remediu eficient împotriva rabiei este să previi această boală, prin vaccinarea copilului la vârstă fragedă.
„Distruge creierul, este o boală foarte grea. Avem un vaccin împotriva rabiei și avem anticorpi care funcționează împotriva rabiei, așa că dacă cineva este mușcat de un animal turbat, putem trata această persoană.
Cu toate acestea, dacă nu primiți tratament, există o posibilitate de 100% să muriți”, afirmă specialiștii Serviciului de Sănătate Publică din SUA.
În ceea ce privește simptomele infecției cu Lyssavirus , acestea pot fi similare cu cele ale gripei, la început. Deși încep cu dureri de cap, febră și oboseală, afecțiunea progresează rapid și generează paralizie, delir, convulsii și moarte în decurs de cel mult două săptămâni.