Cum a fost ”mințită” Viorica Dăncilă de bărbații din politică, foști sau actuali lideri PSD, atunci când ea a decis să își asume funcția de premier, iar apoi cea de candidat la Președinția României.
PSD a fost mereu interesat să aibă grijă de cei care iau în numele partidului decizii sau candidaturi nepopulare. De la Ion Iliescu la Sorin Grindeanu, toți au avut un loc în PSD, chiar și după ce au acuzat acest partid de corupție, cum s-a întâmplat în cazul lui Grindeanu. Astfel, un loc în partid înseamnă o funcție publică, un post de parlamentar sau măcar o funcție onorifică de partid.
Doar că Viorica Dăncilă nu a fost recompensată astfel, care, din pozițiile de premier și candidat la Cotroceni, a ajuns la un simplu membru de partid al filialei județene din Teleorman. Abandonată deci politic de bărbații din PSD, la data de 26 mai a apărut informația potrivit căreia aceasta a fost angajată consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Sorin Grindeanu, vice-președinte al partidului, a spus, când a fost întrebat cum comentează faptul că Viorica Dăncilă nu a fost bună pentru PSD, care nu i-a oferit un post de parlamentar, însă este bună pentru BNR. El a răspuns, nervos:
„Abordarea noastră în toamna anului trecut a fost următoarea. Organizațiile județene decid și vin cu propunerile pe care noi marea majoritate a cazurilor le-am acceptat. Am avut mențiuni sau scoateri de pe listă și incursiuni pe listele pe care le propuneau cei din județe doar atunci – și au fost câteva cazuri – când cei care erau propuși aveau anumite semne de întrebare legate de integritate. Trebuia să meargă în Teleorman sau de unde era membru, să își depună candidatura”.
Potrivit Impact.ro, de Dăncilă s-au folosit foștii și actualii lideri ai PSD, au spus mai multe voci din partid pentru sursa menționată. Mai ales când ea a ales să fie candidat la alegerile din 2020 pentru Palatul Cotroceni.
„Atunci, în vara lui 2019, nimeni nu a dorit să fie candidat la prezidențiale, pentru că erau șanse 100% să piardă și astfel să-și termine cariera. În România, dacă nu ești Victor Ponta, o înfrângere în alegeri îți termina cariera la nivel înalt în politică. Atunci Mihai Fifor (n.r. – fostul ministru al Apărării) și alți lideri au fugit de această răspundere. Au avut mici încercări, Eugen Teodorovici și Gabriela Firea, dar și ele mai mult așa de discuții la o cafea și de a negocia altceva, cazul doamnei Firea”, a explicat un parlamentar PSD.
În iulie 2019, Viorica Dăncilă a fost desemnată candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, în ședința Biroului Permanent Național. Atunci, au votat împotrivă doar doi pesediști – Paul Stănescu și Dumitru Buzatu, dar Comitetul Executiv a validat propunerea la congresul PSD din 3 august.
La alegerile din noiembrie 2019, în turul al doilea, Viorica Dăncilă a obținut 33,91% din voturi. Aceasta a fost întrecută de Klaus Iohannis, care a obținut 66,09% din numărul de voturi valabil exprimate.
„Mie, sincer îmi pare rău că doamna Dăncilă nu a rămas măcar un consilier al președintelui PSD, dacă pe listele pentru parlament nu a fost pusă. Actuala conducere, în frunte cu președintele Eugen Ciolacu, s-a poziționat împotriva nominalizării lui Dăncilă pe un loc eligibil la alegerile din decembrie 2020. S-a spus că partidul ar avea de suferit ca imagine generală și poate s-a avut dreptate. Dar decizia lui Ciolacu și a echipei sale a fost mai mult o răzbunare pentru că după debarcarea lu Dragnea, din mai 2019, când a ajuns unde a ajuns (n.r. – la închisoare), Dăncilă a refuzat să conducă PSD după cum doreau domnii Eugen Ciolacu și Paul Stănescu”, a mai transmis un fost lider al partidului.
De asemenea, un fost colaborator al lui Dăncilă din perioada când aceasta a fost premier, a explicat pentru sursa citată că fostul prim-ministru nu dorea să fie șomeră, fiind foarte supărată că toți din PSD au abandonat-o.
„Cu păcatele sale, doamna Dăncilă are și calități. Nu dorește să stea degeaba. Dorea să fie parlamentar sau să rămână în partid, să fie implicată. Actuala conducere a lăsat-o doar ca simplu membru, ca oricare alt membru dintr-un cătun uitat de lume”, a mai transmis fostul colaborator al ex-premierului.
Însă Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu a dorit să comenteze subiectul Viorica Dăncilă, nici fostul premier.
Liviu Dragnea
Fostul șef al social-democraților a ales-o în ianuarie 2018 pe Viorica Dăncilă să fie premier. La acea vreme, Viorica Dăncilă era un europarlamentar anonim.
„După ce Dăncilă a început să nu mai facă ce voia Dragnea, acesta nu a trecut-o pe lista pentru eurodeputați din răzbunare. Ca s-o mai păcălească, i-a promis că o va trece pe listele pentru Senat”, a mai adaugă o sursa din PSD pentru impact.ro.
Paul Stănescu
Actualul secretar general al PSD i-a promis mereu acesteia că o va susține, în timp ce Liviu Dragnea era șef al partidului.
„După ce a scăpat de Dragnea, Stănescu a început să se poarte la fel la acesta. Era supărat pe Dăncilă că nu îi răspunde la comenzi. Din ce știu, i-a spus de 2-3 ori că nu va ajunge pe liste pentru parlamentare”, a mai spuns un fost colaborator al lui Dăncilă.
Marcel Ciolacu
Actualul șef al PSD a sprijinit-o pe Viorica Dăncilă în candidatura la Cotroceni. El și Paul Stănescu i-au promis că oricare ar fi rezultatul alegerilor, ea o să aibă loc fie în parlament, fie în partid, doar că acest lucru nu s-a întâmplat.
Vasile Dâncu
Strategul PSD i-a transmis direct ori prin apropiați mesaje, pe vremea când Dăncilă era premier, spunându-i că o să o ajute să prindă un loc eligibil la alegerile parlamentare. Atunci când soțul lui Dăncilă, un apropiat al lui Dâncu, i-a reamintit de promisiune, Vasile Dâncu ar fi spus că nu mai poate face nimic, pentru că nu se înțelege cu Ciolacu.
Marian Oprișan
Fostul Baron de Vrancea i-a promis de mai multe ori Vioricăi Dăncilă că o să o sprijine pentru un loc de parlamentar și i-ar fi promis că o trece prima pe liste în Vrancea, în cazul în care organizația din Teleorman nu o va sprijini.
Viorica Dăncilă a fost demisă din funcția de premier în octombrie 2019, după o moțiune de cenzură. În iulie 2019, Parlamentul îl valida pe Mugur Isărescu ca Guvernator al Băncii Centrale pentru un nou mandat. Astfel, Viorica Dăncilă și soțul acesteia, Cristinel Dăncilă, l-au asigurat pe Isărescu că va obține un nou mandat de guvernator.
„Pila” familiei Dăncilă în Banca Centrală ar fi Florin Georgescu, care, conform surselor impact.ro, l-ar rugat pe Isărescu să-i întoarcă favoarea lui Dăncilă, angajând-o la BNR în luna martie. Din noua funcție, Viorica Dăncilă o să câștigae lunar în jur de 16.000 de lei.