Viorica Dăncilă, cea care a fost șefa Guvernului, nu are dubii când afirmă că Guvernul Orban trebuie demis și că moțiunea de cenzură a PSD trebuie votată cât mai repede.
În postarea ei de pe Facebook, Viorica Dăncilă acuză că toate progresele social-democraților din mandatul ei ”au fost anulate în nouă luni de guvernare orbanistă”.
„Guvernul Ludovic Orban trebuie demis de urgență! Iar votarea moțiunii PSD e soluția corectă pentru a scăpa de eșecul liberal de la Palatul Victoria, de trupa de incompetenți care a ruinat economia țării.
-12%: aceasta este scăderea economică din al doilea trimestru al acestui an și cifra care-i îngroapă politic pe actualii guvernanți.
Cum pot pretinde acești oameni să mai guverneze când au prăbușit economia, au scos 1 milion de români de pe piața muncii și au scăzut puterea de cumpărare a cetățenilor cu 7%?
În afară de atacurile la persoană împotriva mea și de plângerea penală de înaltă trădare pentru parteneriatul strategic pe care l-am propus cu Israelul, mai rămân deci în urma PNL doar rezultatele catastrofale la guvernare.
Comparați cifrele dezastrului liberal cu cifrele guvernării PSD: creștere economică de 7% (în 2017), 4,7% (în 2018) și 4,1% (în 2019), creșterea salariului mediul net cu 53% și a punctului de pensie cu 45% în cei aproape 3 ani de guvernare PSD, reducerea șomajului la un nivel istoric (doar 3%).
Din păcate însă, toate progresele din vremea PSD au fost anulate în doar 9 luni de guvernare orbanistă.
De aceea e urgent ca țara să scape de guvernarea liberală care a distrus România!”, a spus azi Viorica Dăncilă.
În același context, șeful Cancelarei prim-ministrului, pe nume Ionel Dancă, a depus astăzi la CCR sesizarea Guvernului Orban, cu referire la conflictul dintre Executiv și Parlament, pe tema moțiunii de cenzură.
„Cui i-a folosit ca țara să nu aibă un Guvern cu puteri depline în condițiile în care criza sanitară nu s-a încheiat, situația economică este una dificilă și Guvernul a adoptat un program de relansare economică și de investiții care să ducă la dezvoltarea economică a țării?
Sunt peste 3 miliarde de euro aprobate prin diverse acte normative în această perioadă, pentru a sprijini companiile afectate de criză.
Vorbim aici de OUG care alocă 1 miliard de euro sub formă de ajutoare nerambursabile pentru reluarea activitățiilor economice de către companii, atât sub forma unor granturi de 2000 de euro pentru SRL fără salariați, cât și granturi pentru HORECA, Transport, industrii afectate de criză (…) 350 de milioane de euro vor fi lansate la începutului lunii septembrie și trebuie să ajungă la companii.
Alte 550 de milioane de euro sunt granturi pentru IMM, pentru reconversia lor. 15 miliarde de lei au fost alocate prin rectificare pentru garanții, credite, investiții, sub forma unor credite cu dobândă subvenționață.
Comisia Europeană a aprobat majorarea plafonului pentru IMM Invest de la 15 miliarde la 20 de miliarde de lei, astfel încât cât mai multe companii să poată beneficia de acces la credite cu dobândă 0.
80 miliarde de euro de la UE, atât pentru cadrul financiar 2021-2027, cât și pentru planul de recuperare economică, sunt puse în pericol de astfel de demersuri care ar lăsa țara fără un Guvern cu autoritatea necesară”, a declarat Ionel Dancă.