Vine Apocalipsa în 2040? Previziunile sumbre s-au adeverit deja în 2020. Cum dispare omenirea

de: Ștefan R. Apostol
08 11. 2020

Era la începutul anilor 1970 și viitorul civilizației umane nu arătase niciodată mai luminos. A existat o singură problemă. Un model matematic dezvoltat de un inginer informatic pionier la MIT prezisese ceva terifiant. Ceva atât de terifiant, de fapt, încât a semnalat practic sfârșitul civilizației umane pe Pământ.

Un computer MIT a prezis sfârșitul civilizației în urmă cu aproape 50 de ani

În 1704, Isaac Newton a prezis sfârșitul lumii cândva în anul 2060, folosind o serie ciudată de calcule matematice.

În loc să studieze ceea ce el a numit „cartea naturii”, el a luat ca sursă presupusele profeții ale cărții Apocalipsa.

În timp ce astfel de preziceri au fost întotdeauna esențiale pentru creștinism, este surprinzător pentru oamenii moderni să se uite înapoi și să-l vadă pe celebrul astronom și fizician care se complacă.

Pentru Newton, totuși, așa cum scrie Matthew Stanley la Știință, „a pune bazele fizicii și astronomiei moderne a fost un pic oarecare.

El credea că opera sa cu adevărat importantă este descifrarea scripturilor antice și descoperirea naturii religiei creștine ”.

Peste trei sute de ani mai târziu, avem încă o mulțime de credincioși religioși care prezic sfârșitul lumii cu coduri biblice.

Dar, în ultima vreme, rândurile lor au fost aparent alăturate de oamenii de știință.

Una dintre sursele viziunii lor este un program de calculator dezvoltat la MIT.

Programul a fost creat de către pionierul în calcul și teoreticianul sistemelor Jay Forrester.

Modelul creat era de durabilitate globală, unul dintre primele de acest gen. Cu ajutorul acestuia inginerul a prezis prăbușirea civilizației în 2040.

Teoriile conspirației alimentate de ”Clubul Romei”

Scopul acestora, singurul scop afirmat, este interpretarea datelor din cercetările climatice și estimările durabilității.

Aceste cercetări au luat în calcul și creșterea populației și resursele în scădere. Predicțiile științifice nu se bazează pe texte antice sau teologie.

Ele nu implică bătălii finale între bine și rău. Acestea sunt rezultate cauzale previzibile ale supraproducției și consumului, mai degrabă decât mâniei divine.

Cu toate acestea, printr-o întâmplare ciudată, știința a ajuns la aceeași dată apocaliptică ca Newton, plus sau minus un deceniu sau doi.

Previziuni inginerului MIT includ creșterea populației și nivelurile de poluare, „înrăutățirea calității vieții” și „diminuarea resurselor naturale”.

Sfârșitul lumii” din aceste scenarii înseamnă sfârșitul vieții moderne așa cum o cunoaștem noi.

Prăbușirea societăților industrializate, producția agricolă la scară largă, lanțuri de aprovizionare, climat stabil, state naționale.

La sfârșitul anilor șaizeci, exista o societate de elită formată din industriași și oameni de știință bogați cunoscută sub numele de ”Clubul de la Roma”.

Era vorba de un jucător frecvent în multe teorii ale conspirației. Grupul a prevăzut aceste dezastre la începutul secolului XXI.

Previziuni inginerului MIT

Previziuni inginerului MIT includ creșterea populației și nivelurile de poluare, „înrăutățirea calității vieții” și „diminuarea resurselor naturale”. În videoclip vedeți explicându-se calculele computerului. Este voreba de „un tur electronic ghidat al comportamentului nostru global din 1900 și unde ne va conduce acest comportament”, spune prezentatorul.

Graficul cuprinde anii 1900-2060. „Calitatea vieții” începe să scadă brusc după 1940, iar până în 2020, modelul prezice, metrica se contractă la niveluri de la începutul secolului, întâlnind creșterea bruscă a „ZeduluiCurba ”, care prezintă nivelurile de poluare.

Probabil puteți ghici restul – sau puteți citi totul despre asta în raportul publicat de ”Clubul de la Roma” din 1972 Limits to Growth.

Acest raport a atras atenția populară asupra cărților lui Jay Forrester Urban Dynamics (1969) și World Dynamics (1971).

Forrester și-a susținut mai mult sau mai puțin concluziile până la sfârșitul vieții sale în 2016

Într-unul din ultimele sale interviuri, la vârsta de 98 de ani, pentru MIT Technology Reviewa avertizat ca lumea să nu acționeze fără o gândire sistematică în fața problemelor interconectate la nivel global, pe care ”Clubul de la Roma” le numește în mod nefast „problema”:

”Din când în când … veți descoperi că oamenii reacționează la o problemă, cred că știu ce să facă și nu își dau seama că ceea ce fac este o problemă. Acesta este un [ciclu] vicios, deoarece pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, există mai multe stimulente pentru a face lucrurile și se înrăutățește.”, spunea Forrester.