Viktor Orban și Ursula von der Leyen, așteptați în vizită la București. Ce negocieri vor purta cu președintele României

de: Rosu Ioana
12 12. 2022

România este pregătită să-I primească pe premierul maghiar, Viktor Orban, care va sosi în România pe 17 decembrie, unde va participa la o întâlnire la care va fi prezentă și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit presei maghiare.

Care este scopul vizitei premierului maghiar în țara noastră

Premierul maghiar, Viktor Orban, revine în țara noastră pentru prima dată de la discursul rasist pe care l-a ținut la Băile Herculane, moment în care a revoltat mulți români. Prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, urmează să semneze în Capitală, în data de 17 decembrie, un acord privind reţeaua electrică care va transporta energie electrică din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România, potrivit şefului biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi.

Potrivit informațiilor apărute în presă, la întâlnire vor participa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul georgian, Irakli Garibashvili, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Pe 17 decembrie, Viktor Orban va merge la București, unde se va întâlni cu președintele Republicii Române, Klaus Iohannis, cu premierul Georgiei, Irakli Garibasvili, cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și cu Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene”, a transmis sursa citată pentru MTI, potrivit Nepszava.

Vizita lui Viktor Orban vine la patru luni de la discursul pe care l-a ținut la Băile Tușnad. În fiecare an, la şcoala de vară de la Băile Tuşnad (denumită Tusvanyos pentru a marca legătura cu începuturile de la Balvanyos), premierul maghiar transmite un mesaj politic.

Anul acesta, însă, autoritățile române au pus o condiție nouă, astfel că politicienii maghiari să nu mai transmită mesaje legate de autonomia Ţinutului Secuiesc sau ate probleme ale Transilvaniei.

Deputat PNL, plângere împotriva lui Viktor Orban

Cu toate avertismentele, premierul maghiar nu s-a abținut în a nu transmite un discurs „rasist și xenofob”, așa cum l-au etichetat mai mulți deputați români, dar și străini, astfel că deputatul PNL, Alexandru Muraru, l-a reclamat la CNCD pe Viktor Orban, urmând demararea unei anchete în acest sens.

Discursul său a fost tradus și în limba maghiară, astfel că semnificația acestuia a fost contestată inclusiv de politicieni unguri.

„Declarațiile care fac apel la „puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul al XX-lea. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a adăugat liderul liberal în plângerea depusă.

Vă reamintim că Viktor Orban a declarat că popoarele europene ar trebui să fie libere și să se amestece între ele, însă amestecul cu non-europeni a creat o rasă „mixtă”, astfel că aceste țări „nu mai sunt națiuni”.