Viktor Orban, anunțul la care nimeni nu mai spera. Ajutorul incredibil oferit de Ungaria pentru Ucraina. Care este singura condiție pusă

Viktor Orban, anunțul la care nimeni nu mai spera. Ajutorul incredibil oferit de Ungaria pentru Ucraina. Care este singura condiție pusă
Viktor Orban și Volodimir Zelenski

Tensiunile din Ucraina au atins cote inimaginabile după ce, miercuri, Rusia a atacat aproape toată infrastructura enegetică, lăsând 70% din populație în beznă, fără căldură și apă caldă. În urma bombardamentelor, șase persoane au fost ucise, iar alte 36 sunt rănite. Volodimir Zelenski a reunit de urgență Consiliul de Securitate al ONU pentru a solicita ajutor disperat privind găsirea unei soluții împoriva Rusiei. Recent, prietenul lui Vladimir Orban, premierul Ungariei, a făcut un anunț care a surprins Occidentul.

Viktor Orban își trădează bunul prieten?

Încă de la începutul războiului, Ungaria și-a exprimat poziția, aceasta înclinând către a susține Rusia. Din cauza dependenței de gazul rusesc, Viktor Orban nu a îndrăznit să facă parte din tabăra anti-Putin, acesta exprimând fără ocolișuri impactul negativ asupra economiei ungare, dacă s-ar alătura celorlalte țări.

Cu toate acestea, Viktor Orban nu a promovat acțiunile teroriste ale Rusiei, făcând, mai degrabă, apel la înțelegere pe cale diplomatică. Acesta a declarat în repetate rânduri că mai multe sancțiuni impuse Rusiei vor afecta întreaga economie mondială și nu vor influența în vreun fel încetarea războiului.

Recent, premierul Orban a oferit o veste excelentă la care nimeni nu spera. Astfel, acesta a anunțat oferirea unui ajutor financiar semnificativ din partea Ungariei către Ucraina, în valoare de 187 de milioane de euro. Acesta va reprezenta contribuţia sa la viitorul pachet de sprijin promis de Uniunea Europeană, în valoare de 18 miliarde de euro, care a trebui achitat în 2023, se arată într-un decret guvernamental publicat miercuri de Budapesta, potrivit Reuters.

Condiția pusă de Viktor Orban pentru oferirea ajutorului financiar

În schimb, Guvernul Orban a pus și o condiție odată cu oferirea acestui ajutor. Astfel, se dorește ca această sumă să fie achitată bilateral și nu prin credite comune ale UE.

”Guvernul continuă să-şi respecte angajamentul de a lua parte la sprijinul financiar pentru Ucraina, ţară cuprinsă de război. Aşadar, guvernul cere ministrului finanţelor să se asigure furnizarea a 187 milioane de euro care vor fi partea Ungariei din cele 18 miliarde de euro care vor fi acordate Ucrainei”, arată documentul citat.

În același decret semnat de Viktor Orban se impune ca ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, să înceapă discuţii cu Ucraina , având în vedere încheierea unui acord necesar pentru furnizarea asistenţei financiare a Kievului.

Având în vedere suma uriașă a creditului, pe care Ucraina va trebui să îl ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană va fi nevoită să de împrumute de pe pieţele de capital.

În orice situație, propunerile legate de pachetul financiar oferit Ucrainei trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre ale UE, însă Budapesta a anunţat că nu va lua parte la împrumutul comun al UE