Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina. Ce l-a nemulțumit pe liderul maghiar: ‘Fake news’

de: Ștefan R. Apostol
07 12. 2022

Disensiunile dintre Uniunea Europeană și Ungaria s-au adâncit marți. Conform informațiilor, Budapesta a respins prin veto un nou ajutor pentru Ucriana. Este vorba de un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro acordat Kievului. Votul Ungariei lasă celelalte 26 de națiuni să se lupte pentru a continua să facă rost de bani. De cealaltă parte, Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina, explicând ce l-a nemulțumit pe liderul maghiar.

Ungaria blochează ajutorul UE pentru Ucraina

Poziția de marți, 6 decembrie, a Ungariei a exacerbat o dispută la nivelul UE cu privire la statul de drept sub conducerea premierului Viktor Orban și la părerea acestuia despre invazia Rusiei în Ucraina.

Conform analiștilor, Ungaria a reușit să se folosească de regulile instituționale complicate ale UE în ceea ce privește o provocare geopolitică enormă și pentru a ajuta un aliat care avea mare nevoie de ajutor.

„Sunt milioane de oameni fără apă, căldură sau electricitate. Așa că trebuie să mergem cu adevărat înainte”, a declarat Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Oficialil a mai declarat că războiul din Ucraina a necesitat unitate și rapiditate. Ministrul olandez de finanțe, Sigrid Kaag, a adăugat că o astfel de atitudine ar submina credibilitatea Uniunii Europene. Mai ales dacă nu UE nu ar reuși să livreze rezultate.

Multe dintre cele 26 de state membre consideră că Viktor Orban refuză să meargă mai departe deoarece UE amenință să pedepsească Ungaria prin reținerea a miliarde de euro.

Un motiv ar fi că nu implementează reforme solide în domeniul statului de drept. Această decizie se confruntă cu un termen limită de 19 decembrie, iar percepția este că Ungaria încearcă să folosească șantajul împotriva altor membri.

Vezi și: Viktor Orban îi dă lovitura supremă lui Vladimir Putin. Ce răsturnare de situație, nimeni nu se aștepta la asta

Viktor Orban a rupt tăcerea despre Ucraina

La câteva ore după anunțul referitor la votul Ungariei, au apărut și rapoartele privind veto-ul Ungariei la ajutorul acordat Ucrainei. Majoritatea vocilor din UE confirmau decizia lu Viktor Orban. Cu toate astea, premierul maghiar reacționa pe rețelele de socializare. Oficialul maghiar a catalogat drept Fake News aceste date:

„Știrile de astăzi au fost despre veto-ul Ungariei la asistența financiară pentru #Ucraina. Aceasta este o știre falsă. Ungaria este pregătită să acorde asistență financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Fără veto, fără șantaj.

Vrem totuși să convingem statele membre UE că datoria comună a UE nu este soluția. Dacă vom continua să mergem pe drumul către o comunitate a datoriilor, nu vom mai putea da înapoi.

Ne imaginăm un viitor diferit pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în loc de grămezi uriașe de datorii comune.”, se arată în textul publicat de Viktor Orban pe Twitter.

Deși nu vrea să recunoască acest aspect, adevărul este că guvernul ungar a dat votul de veto la acest acord. La reuniunea miniștrilor de finanțe de la Bruxelles s-a votat ajutorul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Se pare că premierul ungar nu este de acord cu acest fapt. De cealaltă parte, ministrul de finanțe Mihály Varga a dat deja o explicație.

Reamintim că Viktor Orban și guvernul său au indicat deja în prealabil că nu susțin împrumutul comun. Veto-ul maghiar de marți a însemnat că au fost amânate deciziile privind toate celelalte chestiuni de pe agenda miniștrilor de finanțe. Au fost blocate discuțiile despre rata minimă a impozitului pe profit, pe care Budapesta o blochează de asemenea.

Ar fi trebuit să se mai discute și planul de redresare a Ungariei și subvențiile sale de 5,8 miliarde de euro, precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție. Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că a decis să acorde sprijin pentru adoptarea planului Ungariei de accesare a fondurilor UE pentru redresare.

Fondurile sunt în valoare de 5,8 miliarde de euro, dar CE a mai anunțat că va continua să înghețe 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Acum ca urmare a acestei situații, se pare că CE s-a răzgândit, cel puțin pentru moment, referitor la planul de ajutor pentru Ungaria.