VIDEO Noi fenomene meteo extreme la Constanța și Ovidiu. Iarnă pe Autostrada 4

VIDEO Noi fenomene meteo extreme la Constanța și Ovidiu. Iarnă pe Autostrada 4
Foto: Adevărul.ro, captură Autostrada 4

Noi averse și puternice căderi de grindină afectează municipiul Constanța și orașul Ovidiu.

Mai mulți șoferi care se aflau pe Autostrada 4 spun că se circula pe un tronson ca în plină iarnă.

Un utilizator de Facebook a publicat în care se poate vedea autostrada aproape acoperită de gheață.

Ca urmare a ploilor abundente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța recomandă curățarea scurgerilor destinate apelor pluviale. De asemenea, celor care se pregătesc de drum să verifice din timp avertizările meteo.

Constanța, Ovidiu și Autostrada 4 – fenomene extreme după Călărași

Noile căderi de grindină și vijelii vin după tornada din județul Călărași pentru care nu a fost transmisă avertizare prin sistemul RO-Alert.

Din acest motiv, Departamentul pentru Situații de Urgență a convocat o întâlnire cu meteorologii.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului, a anunțat primele măsuri.

Va fi deschisă o linie telefonică directă între Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U) și Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M).

Iar sistemul RO-Alert, destinat situațiilor extreme, care avertizează populația prin mesaje pe telefonul mobil, va transmite alerte și pentru vijelii, căderi masive de grindină și ploi înghețate.

„Un telefon dedicat între dispeceratul de la Centrul Naţional de Prognoza Meteo şi dispeceratul IGSU. Acest hotline înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva. STS-ul ne-a confirmat că poate fi implementat cel târziu mâine.” Raed Arafat

„Experiența Călărași”

Despre faptul că tornada de la Călărași nu a fost anunțată, Raed Arafat a precizat că pompierii nu au avut suficiente informații despre un asemenea fenomen.

„Acolo trebuie să introducă cineva datele, să stabilească perimetrul de transmitere şi apoi să apese butonul ca să se dea alerta. (…) Noi am primit avertizările de la ANM de vânt puternic, de vijelii, dar nu am avut informaţia că va fi aceasta tornadă ca să dăm avertizare pe RO-Alert.” Raed Arafat

Experții Administraţiei Naţionale de Meteorologie au declarat că au anunțat I.S.U despre vijelii, dar că nu puteau prognoza o tornadă.

„Imagisticarea nu oferă meteorologilor informaţii cu privire la formarea acelui vârtej, care să facă legătura cu pământul. Motiv pentru care folosim în avertizările pe care noi le emitem menţiuni privind vijelii puternice.” Gabriela Băncilă, meteorolog principal A.N.M

Film publicat pe Facebook de utlizatorul Bogdan Avram:

A4 constanta Ovidiu

Publicată de Bogdan Avram pe Joi, 2 mai 2019

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI