Probabil că la un moment dat, în timp ce stăteați liniștiți pe scaunul din avion, v-ați întrebat de ce ferestrele avioanelor sunt rotunde. Este oare o simplă alegere de design sau există și un motiv științific în spatele acestui fapt?
Răspunsul este destul de clar și ușor de intuit, însă ceea ce este interesant este ingineria din spatele acestei alegeri și utilitatea pe care ferestrele rotunde o au față de cele obișnuite.
În primul rând, trebuie să menționăm că ferestrele avioanelor nu au fost mereu rotunde, ci în primii ani ai aviației, acestea aveau o formă obișnuită, precum cele pe care le ai și tu acasă. Între timp, odată ce tehnologia din spatele avioanelor a avansat, aceste vehicule au fost construite să zboare la altitudini mai mari, atât pentru a evita turbulențele din straturile atmosferice de joasă altitudine, cât și pentru a reduce întârzierile și consumul de combustibil. Ca rezultat al acestor schimbări, cabinele trebuiau să fie bine presurizate, pentru a menține pasagerii într-o stare de comfort în atmosfera rarefiată, conform Science Alert.
Pentru ca o cabină presurizată să funcționeze adecvat, ea trebuie să aibă o formă cilindrică. Acest fapt creează o diferență de presiune între aerul din interiorul avionului și cel din afara sa. În aceste momente, corpul avionului se extinde și pune presiune pe structura vehiculului. Iar aici intervine importanța pe care o are forma ferestrelor integrate în structura avionului, dar aici se întrevede și rolul găurii mici din ferestrele avioanelor (și despre care am detaliat aici).
În cazul unui cilindru perfect rotunjit, presiunea nu se acumulează în zona colțurilor, ci aceasta se manifestă în mod egal pe întreaga suprafață a avionului. În cazul unor ferestre dreptunghiulare, presiunea, care se acumulează în zonele colțuroase, poate sparge fereastra și poate crăpa corpul avionului.
Același principiu se aplică și în cazul ușilor rotunjite ale cabinelor, iar ferestrele circulare ale vaselor și navelor spațiale sunt, de asemenea, o evidență a acestui fapt și au rolul de a păstra integritatea structurii vehiculului.